Efter slarv för miljarder – nu ändras reseavdraget

Nästa år kan reglerna för skatteavdrag för jobbresor ändras.
Foto: LARSERIC LINDEN
Drygt 900 000 svenskar begär varje år avdrag för arbetsresor.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Redan nästa år kan reglerna för skatteavdrag för jobbresor ändras, skriver Dagens industri. Skatteverket och regeringen har tröttnat på alla fel som görs med svenskarnas vanligaste avdrag.

2017 bestämde regeringen att kommitté skulle utforma ett förslag för hur reglerna för reseavdrag kan ändras. Och under tidig sommar, senast i juli, ska resultatet presenteras, enligt uppgifter till Di.

Uppdraget går ut på att ta fram ett förslag som gynnar resor med låga utsläpp, samtidigt som det ska vara lättare att tillämpa och kontrollera.

Felaktiga reseavdrag för miljarder

Enligt Skatteverket kostar felaktiga avdrag för jobbresor runt 1,8 miljarder kronor per år. Vanligaste felet är avdrag för resor med bil som inte uppfyller kraven för avdraget.

Intresseorganisationen M Sverige (tidigare Motormännen) välkomnar nya regler.

– Dagens regelverk är krångligt och behöver förändras. För M Sverige är det viktigt att man inte försvårar eller fördyrar för människor att använda bilen i vardagen, säger Gunnel Cirverius, pressekreterare för M Sverige, till Di.

Inspiration från grannländerna

De nya reglerna kan komma att likna de som finns i grannländerna Danmark och Norge. Kommittén fick nämligen i uppdrag att titta på ett avståndsbaserat avdrag som är oberoende av biljett- eller bilkostnader, vilket redan förekommer i de länderna.

Drygt 900 000 svenskar begär varje år avdrag för arbetsresor, till ett värde av cirka 5,4 miljarder kronor.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!