Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan efter citatet fick Leif Östling att lämna

Leif Östling lämnar sin post i Svenskt Näringsliv.Foto: OLLE SPORRONG
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att han kommer minnas Leif Östling för hans insatser för svensk industri.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Leif Östling, 72, avgår som ordförande för Svenskt Näringsliv efter skarp kritik om skatteplanering.

Han hade egentligen mandat till maj 2018.

– Uppmärksammade uttalanden av mig har initierat en angelägen debatt, säger Östling i ett pressmeddelande.

Nu hyllas han av LO:s Karl-Petter Thorwaldsson och finansminister Magdalena Andersson.

Leif Östlings skatteplanering avslöjades i spåren av "Paradise papers". SVT:s "Uppdrag granskning" kunde för några veckor sedan berätta hur näringslivstoppen har placerat 30 miljoner kronor i aktier i ett bolag på Malta – för att undvika svensk skatt.

– Ja, det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: Om betalar man in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna? frågade sig Leif Östling i "Uppdrag granskning".

 

LÄS MER: #VadFanFårJag trendar på Twitter

 

Skarp kritik mot Leif Östling

Ett uttalande som skapade något av ett ramaskri i hela Sverige.

Allt från politiker till kolleger inom näringslivet gick ut och kritiserade Östling, varav några krävde hans avgång. Statminister Stefan Löfven kallade det kontroversiella uttalandet för "problematiskt".

Senare backade Leif Östling. Han skrev på DN Debatt att han hade uttryckt sig "klumpigt", och bad om ursäkt.

 

LÄS MER: Kritiken växer mot Leif Östling

 

Nu lämnar han sin post.

Egentligen har Leif Östling mandat som ordförande för Svenskt Näringsliv fram till och med maj 2018 – men han väljer att avgå direkt.

Det meddelar han i ett långt uttalande på Svenskt Näringslivs hemsida.

Östlings egna ord om Svenskt Näringsliv

"Uppmärksammade uttalanden av mig har initierat en angelägen debatt om vårt svenska skattetryck och vad skatterna levererar av välfärd till medborgarna, men jag har också fått kritik för drastiska uttalanden och ”skatteplanering”", säger Östling.

Han fortsätter:

"Sveriges företagare måste med full kraft kunna argumentera för ett bättre företagsklimat, där skatter och avgifter är en viktig del, utan att störas av eventuella debatter om min person. Efter en del funderande har jag därför kommit fram till att det är bättre att jag lämnar ordförandeuppdraget för Svenskt Näringsliv nu istället för att vänta till i maj nästa år".

 

LÄS MER: Paradisläckan – så här mycket pengar handlar det om

 

En av dem som kritiserade Östling hårt var Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO. Han sade att det var "ett av de mest korkade uttalandena jag har sett".

Nu säger han att han har förståelse för Östlings beslut att avgå.

Karl-Petter Thorwaldsson om beslutet

– Det han uppdagades ha gjort är oerhört allvarligt, att ägna sig åt aggressiv skatteplanering samtidigt som han är en offentlig person och ställer stora krav på samhället. Jag har förståelse för att det inte går ihop och har stor respekt för beslutet, säger Thorwaldsson.

 

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att man måste få bland annat Luxemburg och Malta att ändra sin lagstiftning så att det blir svårare att smita undan skatten inom Europa.Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Han passar samtidigt på att hylla Svenskt Näringslivs avgående ordförande.

– Jag tänker inte bara minnas Leif Östling för det sätt han fick avgå på. Jag kommer att komma ihåg alla insatser han gjort för svensk industri, inte minst Scania.

Magdalena Anderssons hyllning

Även finansminister Magdalena Andersson hyllar näringslivstoppen.

– Han har gjort stora insatser för näringslivet i Sverige och har varit en framgångsrik företagsledare. Jag som finansminister har aldrig haft synpunkter på enskilda personers skatteupplägg, det är en fråga för våra myndigheter, säger hon.

Andersson fortsätter:

– Däremot välkomnar jag en diskussion om skattemoralen i samhället.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, tror att det fanns hård intern kritik mot Östling inom Svenskt Näringsliv – trots att han utåt sett fick stöd.

– Det är nog något som har bubblat under ytan och då kan man inte vara kvar som ordförande, om man inte har organisationens verkliga stöd, säger Hemberg.

Han fortsätter:

– Det är bra att den här frågan får verkliga effekter. Vi kan inte ha en ordförande för Svenskt Näringsliv som tycker att det är bättre att ha sina pengar utomlands än i Sverige, det är svårt att vara en förebild om man inspirerar folk till skatteflykt.

 

https://twitter.com/Claes_Hemberg/status/933230990910038016

Intern och extern debatt hos Svenskt Näringsliv

Maria Mattsson Mähl, vd och grundare av utbildnings- och coachningsföretaget Alpha CE, sitter i Svenskt Näringslivs styrelse. Hon har tidigare uttryckt skarp kritik mot Östling.

Nu säger även hon att hon har förståelse för beslutet.

– Leif Östling är så erfaren och rutinerad att han vet att det är viktigt för Svenskt Näringsliv att få ut sina frågor på rätt sätt. Den debatt som har kommit har både varit bra och dålig men framför allt har den skymt de frågor som Svenskt Näringsliv vill driva.

 

LÄS MER: Toppchef sågar Östling i öppet Facebook-brev

 

Maria Mattsson Mähl fortsätter:

– Det skulle kunna framstå som att företagare i Sverige inte bryr sig om skatt och det är verkligen inte sant.

Hon säger samtidigt att den debatt som har förts både externt och internt inom Svenskt Näringsliv, om vad vi får för våra skattepengar, är bra.

Hade Leif Östling ert förtroende?

– Vi har inte kommit så långt. Svenskt Näringsliv är en väldigt stor organisation med många medlemmar. Så snabbt maler inte våra interna kvarnar. Min bedömning är att han har fattat det här beslutet utifrån att han tycker att Svenskt Näringsliv ska få driva sina frågor.

Leif Östling valdes till ordförande för branschorganisationen våren 2016. Svenskt Näringslivs styrelse kommer "inom kort" utse en ny ordförande.

Expressen har sökt Leif Östling.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!