Anders Borg mister nu minst en miljon i styrelsearvode enligt Dagens industri. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENAnders Borg mister nu minst en miljon i styrelsearvode enligt Dagens industri. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Anders Borg mister nu minst en miljon i styrelsearvode enligt Dagens industri. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Cristina Stenbeck tidigare styrelseordförande i Kinnevik Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXPCristina Stenbeck tidigare styrelseordförande i Kinnevik Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Cristina Stenbeck tidigare styrelseordförande i Kinnevik Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Efter skandalfesten – Borg förlorar en miljon

Publicerad

Anders Borg förlorar ett nytt toppjobb – och går miste om miljonarvoden.

Efter att ha avgått som vice ordförande i Kinnevik lämnar han nu även Citigroup, skriver Svenska Dagbladet.

– Det är väntat, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Skandalbeteendet på en skärgårdsfest kan bli en dyr historia för den förre finansministern – som nu lämnar flera toppuppdrag.

Det var i fredags som Anders Borgs fylleskandal i skärgården blev känd. Ingen verkar veta riktigt vad som har hänt och Borg själv har skrivit på sociala medier att han drabbades av en blackout.

Nu ska händelsen utredas. Anders Borg kan vara misstänkt för sexuellt ofredande, olaga hot alternativt ofredande och förolämpning. Och polisen har beslutat gå vidare med anmälan.

 

LÄS MER: Utredarens ord om Borg-skandalen 

 

Cristina Stenbeck tidigare styrelseordförande i KinnevikFoto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

 

Anders Borg lämnar Kinnevik

Efter att uppgifterna rullats ut i medierna valde den förre finansministern att lämna sina uppdrag hos investmentbolaget Kinnevik.

"I en situation med stor uppmärksamhet i media väljer jag lämna mitt uppdrag som vice ordförande i Kinneviks styrelse och styrelseledamot i Bima av omsorg om bolagen", skrev Borg på Facebook i lördags.

 

LÄS MER: Skandalen kan betyda slutet för Anders Borgs miljonrullning 

 

Han har suttit i styrelsen för Kinnevik sedan 2015.

Enligt den senaste årsredovisningen fick Borg en miljon kronor i styrelsearvode, skriver Dagens industri. Det gör honom till den tredje bäst betalde ledamoten i Kinneviks styrelse – efter ordförande Tom Boardman och vice ordförande Dame Amelia Fawcett, enligt tidningen.

Förlorar en miljon i arvode

Men nu blir det inga mer styrelsearvoden från Kinnevik. Anders Borg går därmed miste om minst en miljon kronor.

 

LÄS MER: Borg kan kallas till förhör efter polisens anmälan

 

Och på måndagseftermiddagen kom nya uppgifter: 

Den förre finansministern lämnar även sin roll som rådgivare åt finansjätten Citigroup där han har varit sedan 2015, skriver Svenska Dagbladet. Därmed går han miste om ännu mer pengar efter den uppmärksammade skandalfesten.

– Han har själv valt att lämna och det är något som vi respekterar, säger Anneli Sundström, kommunikationsdirektör på Citi.

Joakim Bornold om Anders Borg

Det var väntat, enligt sparekonomen Joakim Bornold.

– Det är svårt att behålla rollen i Citi då Kinnevik uppenbarligen inte har förtroende för Borg, säger han i en kommentar.

Bornold fortsätter:

– Borg skulle hjälpa Citi att bygga sitt varumärke i Norden. Nu blev det snarare tvärtom. Det känns som det finns bättre kandidater till den uppgiften nu.

Anders Borg har tjänat stora summor från flera håll inom näringslivet. Han är fortfarande delaktig i ett projekt för World economic forum.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen