Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen skärper reglerna mot penningtvätt

Regeringen skärper reglerna mot penningtvätt – bland annat efter Swedbank-skandalen. Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt finansmarknadsminister Per Bolund ska de nya reglerna täppa till tidigare luckor i lagstiftningen om penningtvätt.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter Swedbank-skandalen skärper regeringen nu reglerna mot penningtvätt.

Det innebär tuffare direktiv för Finansinspektionen, hårdare krav för storbankerna – och mer skydd åt visselblåsare, skriver Svenska Dagbladet. 

Regeringen har drivit för tuffare regler mot penningtvätt under en lång tid – och nu har man drivit igenom beslutet, skriver SVD.

– Vi tar rejäla kliv framåt och täpper till de luckor som funnits i den tidigare lagstiftningen. Det gäller att hela tiden ligga steget före de kriminella, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till SVD.

För de svenska storbankerna innebär de nya reglerna skärpta åtgärder för kundkännedom, att de blir skyldiga att lämna uppgifter till Säkerhetspolisen och att de måste bli noggrannare med att granska högriskkunder i tredje land. 

Nya direktiv för Finansinspektionen

Dessutom får Finansinspektionen nya direktiv som ska motverka passivitet mot bankerna vad gäller hur de följer penningtvättreglerna. FI ska också tvingas till att samarbeta mer med Europeiska Centralbanken och andra europeiska tillsyndmyndigheter, skriver SVD.

– De nya reglerna gör det svårare för terrorister att finansiera sin verksamhet. Det ska bland annat inte vara möjligt att använda anonyma kontantkort som fylls med pengar, säger Per Bolund till tidningen.

Samtidigt stärks också skyddet för visselblåsare. Främst handlar det om nya bestämmelser om rätt till skadestånd.

Enligt SVD börjar de skärpta reglerna gälla första januari 2020.

Nya besked – efter skandalen

Beskedet kommer samtidigt som Swedbank har en extra bolagsstämma på onsdagen. Banken har skakat om finansvärlden sedan SVT:s ”Uppdrag Gransknings” avslöjande om misstänkt penningtvätt om minst 40 miljarder kronor.

Under dagen kommer den tidigare statsministern Göran Persson att tillträda som ny ordförande för den krisdrabbade storbanken.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!