Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter rekordet – då går elpriset ned igen

Fredrik Kullman på Bjurfors om bostadsmarknaden
Den svenska vindkraften är en av orsakerna till bråket med Norge.
Foto: ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Arkivbild.
Foto: HENRIK HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

Orsaken till rekordpriserna är kylan, den svenska vindkraften och ett bråk mellan Norge och Sverige.

Norge har sänkt exporten till Sverige av billig grön vatten-el. I stället importerar Sverige kol-energi från Polen för att täcka behoven. 

– Situationen är varken bra för ekonomin eller miljön, säger Erik Ek vid Svenska Kraftnät. 

I måndags för en vecka sedan slog elpriset rekord, då kostade en kilowattimme 4,34 kronor i landets södra delar. En vecka senare hade det priset ökat med nästan 50 procent – mellan klockan 16 och 17 på måndagen fick elkunder i Syd- och Mellansverige betala 6,49 kronor för en kilowattimme. 

Orsaken till rekordpriserna är kylan, den svenska vindkraften och ett bråk mellan Norge och Sverige. Det handlar om den billiga norska vattenkraften som vanligtvis flödar in i Sverige, Finland och Danmark när behovet av el är högt.

Just nu använder svensken nästintill rekord mycket el och den inhemska vindkraftsproduktionen står så gott som still.

–I går när elpriset var så högt producerades omkring 1000 megawatt från vindkraften, som har kapacitet att producera 10 000 megawatt, säger Erik Ek vid Svenska Kraftnät. 

Dyr och smutsig el från Polen

Norge har sänkt sin överföringskapacitet från Norge till Sverige i området som berör ett område från Göteborg till Gävletrakten. För att klara behovet av el behöver Sverige importera dyrare - och i många fall sämre - el från andra länder.

– Det kan till exempel handla om el från polska kolkraftverk, säger Erik Ek. 

Enligt Bloomberg har Norge dragit ner på överföringskapaciteten till Sverige som straff för att Sverige blockerar Norge från att använda elledningarna i den västra delen av elnätet, men det är inte en beskrivning Erik Ek skriver under på. 

– Norge ser över sin driftsäkerhet och det är varje lands nationella ansvar att säkra att systemet drivs på ett säkert sätt. Vi har nordiska principer som detta grundar sig på och om Norge behöver se över sin driftsäkerhet så får vi ha förståelse för det. Även om vi inte upplevt att det inte uppfyllt dessa krav tidigare.

Enligt Erik Ek kan Norge fortsatt använda de västra delarna av det svenska nätet för att få ut Norsk kraft uppe i Norr. Det som har blivit en utmaning är när kraften ska gå tillbaka in i södra Norge vilket har gett överlaster.

– I och med att kärnkraften lades ner så har flödet i elnätet förändrats. Elledningarna i de västra delarna av elnätet är fullbelastade. I stället för att släcka ner delar av Sverige så har vi anpassat överföringen så att ledningarna klarar trycket. 

Så länge förblir priset högt

Om Norges sänkning av överföringskapacitet är permanent eller temporär vet inte Svenska Kraftnät. Om den är permanent betyder det att minskningen kommer förses med energi från andra källor – exempelvis kol från Polen. 

– Det hade varit bättre och billigare på alla sätt och vis om vi hade kunnat täcka elbehovet med norsk vattenkraft. Situationen är varken bra för ekonomin eller miljön. 

Det höga elpriset kommer hålla sig kvar tills kylan släpper sitt grepp om landet och det börjar blåsa igen enligt Erik Ek. 

– När kylan går ner och när vinden behagar blåsa då kommer elpriserna gå ner, säger Erik Ek. 

20 tips: Så sparar du el hemma

Så minskar du dina kostnader när elpriset höjs.