Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter räntebeskedet: Så gör du med bolånet nu

DI ger dig senaste nytt inom ekonomi hela dagen.
Stefan Ingves, Riksbankens chef. Foto: THOMMY TENGBORG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken lämnar styrräntan på –0,25 procent. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Johanna Kull, sparekonom, Avanza. Foto: Avanza / Avanza

Är det det läge att binda räntan efter Riksbankens besked? Expressen har kollat med fyra ekonomer.

– Är man orolig över att inte klara av nuvarande räntor bör man se över sitt boende. Då har man för höga lån, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & partners.

I onsdags i förra veckan lämnade Riksbanken sin nya penningpolitiska rapport. 

Hur man ser på räntebanor i framtiden påverkar småsparare och bolånetagare i högsta grad. Så här råder fyra ekonomer privatpersoner att hantera sina lån och sitt sparande nu.

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, tycker inte att man ska binda räntan. Foto: SBAB

Maria Landeborn, strateg och sparekonom vid Danska bank:

– Nej det verkar onödigt att binda nu, såvida man inte har väldigt små marginaler i sin ekonomi. Man behöver inte oroa sig för högre boräntor under en lång tid.

– Spara till en buffert och amortera på lånen medan räntorna är låga. Man ska även våga spara långsiktigt i aktiefonder på börsen, men då ska man ha ett tidsperspektiv på 5-10 år.

”Kostar mer än det smakar”

Frida Bratt, sparekonom Nordnet:

– Jag rekommenderar att man håller räntan rörlig. Även om Riksbanken skulle höja kommer det att vara en nivå med låga räntor under en lång tid. Det kan man slå fast. Binder man räntan kan man hellre inte utnyttja konkurrenssituationen på marknaden och förhandla sig till en lägre ränta.

– När kronan är fortsatt svag lönar det sig lönar det sig att spara i globalfonder. Man får mer tillbaka i kronor för varje euro eller dollar man fondandelar för. Så det kan man glädja sig åt! 

Joakim Bornold, sparekonom, Söderberg & Partners:

– Nej, det är inget bra läge att binda. Om Riksbanken höjer reporäntan så är det mycket små steg, en kvart procent möjligtvis. Så det lär kosta mer än det smakar att binda räntan nu. Är man orolig över att inte klara av nuvarande räntor bör man se över sitt boende. Då har man för höga lån.

”Ha inte pengar på konto med nollränta”

Johanna Kull, sparekonom, Avanza:

– Jag tycker man ska vara försiktig med att binda sina räntor. Det finns inget som tyder på några räntehöjningar i närtid och binder man så begränsar man sitt förhandlingsutrymme med banken.

– Det tål att upprepas att man inte ska ha för mycket pengar liggande på ett sparkonto med nollränta. Man får vara lite om sig och kring sig och det finns aktörer som i alla fall erbjuder uppemot en procent i ränta utan någon bindningstid.

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!