Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter ökade priset – Ygeman öppnar för att kompensera

Per Bolund (MP) om Miljöpartiets mål att ersätta fossila bränslen med förnybar energi till 2030.
”Att jag förstår deras frustration och att vi inte är främmande för att göra mer för att kompensera lands- och glesbygden”, säger ministern.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES
De redan höga drivmedelspriserna når nya höjder.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

De skenande bensin- och dieselpriset har fått energiminister Anders Ygeman att öppna upp för att kompensera lands- och glesbygd. 

– Att jag förstår deras frustration och att vi inte är främmande för att göra mer för att kompensera lands- och glesbygden, säger ministern till Dagens Nyheter. 

De redan höga drivmedelspriserna når nya höjder. Dieseln närmar sig 20 kronor litern och en liter bensin kostar snart 18 kronor. 

Det har fått många som är beroende av bilen att reagera. Nu öppnar energiminister Anders Ygeman (S) för att de som bor på landsbygden kommer att kompenseras för de allt högre bränslepriserna. I en intervju med Dagens Nyheter lyfter han den särskilda skattesänkningen för över 80 glesbygdskommuner som regeringen genomfört. 

Kan bli aktuellt med ytterligare kompensation

 Han påpekar också att regeringen under 2021 och 2022 pausat den så kallade BNP-indexeringen för att möta de stigande drivmedelspriserna. Han utesluter inte att att det kan bli aktuellt att pausa indexeringen efter 2022 också.

– Ytterligare åtgärder för att kompensera landsbygden kan bli aktuella, säger Ygeman och tillägger att han förstår den frustration som många som som bor på landsbygden känner när priserna stiger.

– Att jag förstår deras frustration och att vi inte är främmande för att göra mer för att kompensera lands- och glesbygden. Samtidigt måste vi göra ännu mer för att fler ska få möjlighet att ställa om till elbil i hela landet.

Stigande bensinpriser väcker oro

Globala faktorer höjer priserna.