Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter #Metoo – företag utvecklar samtyckesapp

I appen LegalFling ska framtida partners kunna ge varandra samtycke genom att svepa. Foto: Legalthings

En app som erbjuder ett "juridiskt bindande" kontrakt om samtycke håller på att utvecklas.

Det är det nederländska företaget LegalThings som utvecklar applikationen, något som flera tekniksajter uppmärksammat.

I kölvattnet av #Metoo-rörelsen har nederländska LegalThings utvecklat en app för samtycke. I appen, som kallas LegalFling, kan användarna svepa för att indikera vad de är och inte är okej med när det gäller sex.

”Att be någon skriva på ett kontrakt innan sex är lite obekvämt" skriver vd:n Rick Schmitz i ett pressmeddelande.

”Med LegalFling kan du med ett enkelt svep juridiskt säkerställa din romans.”

Innefattar videor och bilder

Men "kontraktet" innefattar inte bara vad som händer under sexakten. En särskild del avser filmer och videor som spelats in eller utbytts, och hur de får och inte får användas även efter relationen tagit slut, enligt hemsidan.

LegalFlings hemsida står även att appen passar både för singlar och personer i relationer. Under fliken om företaget främjar våldtäktskultur med appen står:
"Nej, tvärtom. Att uttryckligen ge samtycke och säkerställa vad som är okej och inte under sex borde vara normen, men vanligtvis händer inte det. LegalFling är ett roligt och tydligt sett att bestämma regler innan man leker."

Appen finns ännu inte på marknaden, utan utvecklas fortfarande. Foto: LegalThings

Mottar kritik

Men nyheten om samtyckesappen har fått en del kritik.

I en artikel på tekniksajten Gizmodo påpekar skribenten att ett nej är ett nej även om man till en början sagt ja, och menar att det kan vara svårt att under en sexakt ta upp telefonen för att ändra från "ja" till "nej".

Till svenska ETC säger Benthe Tuinstra, feministisk debattör i Nederländerna, att hon ser problematik vad det gäller juridiska processer när appen använts.

– Jag ser framför mig hur det här kommer att dyka upp i domstolar och störa rättsprocesser, när någon anmälts och åtalats för övergrepp. Vad händer om den åtalade hänvisar till samtycke i LegalFling? säger hon till ETC.

Appen finns ännu inte att ladda ner, utan är under utveckling.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!