I appen LegalFling ska framtida partners kunna ge varandra samtycke genom att svepa. Foto: Legalthings
I appen LegalFling ska framtida partners kunna ge varandra samtycke genom att svepa. Foto: Legalthings

Efter #Metoo – företag utvecklar samtyckesapp

Publicerad

En app som erbjuder ett "juridiskt bindande" kontrakt om samtycke håller på att utvecklas.

Det är det nederländska företaget LegalThings som utvecklar applikationen, något som flera tekniksajter uppmärksammat.

I kölvattnet av #Metoo-rörelsen har nederländska LegalThings utvecklat en app för samtycke. I appen, som kallas LegalFling, kan användarna svepa för att indikera vad de är och inte är okej med när det gäller sex.

”Att be någon skriva på ett kontrakt innan sex är lite obekvämt" skriver vd:n Rick Schmitz i ett pressmeddelande.

”Med LegalFling kan du med ett enkelt svep juridiskt säkerställa din romans.”

Innefattar videor och bilder

Men "kontraktet" innefattar inte bara vad som händer under sexakten. En särskild del avser filmer och videor som spelats in eller utbytts, och hur de får och inte får användas även efter relationen tagit slut, enligt hemsidan.

LegalFlings hemsida står även att appen passar både för singlar och personer i relationer. Under fliken om företaget främjar våldtäktskultur med appen står:
"Nej, tvärtom. Att uttryckligen ge samtycke och säkerställa vad som är okej och inte under sex borde vara normen, men vanligtvis händer inte det. LegalFling är ett roligt och tydligt sett att bestämma regler innan man leker."

Appen finns ännu inte på marknaden, utan utvecklas fortfarande.Foto: LegalThings

Mottar kritik

Men nyheten om samtyckesappen har fått en del kritik.

I en artikel på tekniksajten Gizmodo påpekar skribenten att ett nej är ett nej även om man till en början sagt ja, och menar att det kan vara svårt att under en sexakt ta upp telefonen för att ändra från "ja" till "nej".

Till svenska ETC säger Benthe Tuinstra, feministisk debattör i Nederländerna, att hon ser problematik vad det gäller juridiska processer när appen använts.

– Jag ser framför mig hur det här kommer att dyka upp i domstolar och störa rättsprocesser, när någon anmälts och åtalats för övergrepp. Vad händer om den åtalade hänvisar till samtycke i LegalFling? säger hon till ETC.

Appen finns ännu inte att ladda ner, utan är under utveckling.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen