Efter kritiken – Facebook inför barnspärrar

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Facebook grundaren Mark Zuckerberg.
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Visselblåsaren Frances Haugen.
Foto: BOTSFORD JABIN/POOL/ABACAPRESS.COM / STELLA PICTURES/BOTSFORD JABIN/POOL/ABACAPRESS

Sociala mediejätten Facebook har kritiserats för att deras plattformar är skadliga för barn och unga – och att de länge försökt dölja problemen.

På söndagen berättar företagets biträdande vd, Nick Clegg, att de nu kommer införa flera typer av barnspärrar på sina tjänster.

– Vi kan inte, som i ett trollkast, göra allas liv perfekt. Men vi kan försöka förbättra våra produkter, sa han enligt AP News.

Det var i förra veckan som visselblåsaren Frances Haugen vittnade inför den amerikanska kongressen om att Facebook känt till att deras plattformar var skadliga för barn, men inte gjort något åt det, och att de varit oärliga i sin kamp mot hat och desinformation.

Som stöd för sina anklagelser hade hon tusentals med interna dokument som hon kopierat och läckt efter att hon slutade på Facebooks integritetsenhet.

Facebooks svar

Under söndagskvällen gick Facebooks biträdande vd, Nick Clegg, således ut i en omfattande informationskampanj där han lät sig intervjuas av flera amerikanska medier. Mycket av intervjuerna kom att handla om Facebooks ansvar för att desinformation kunde spridas på deras plattform i samband med attacken av Kapitolium 6 januari. Men Clegg passade också på att svara på anklagelserna om att sociala mediejätten var skadlig för barn.

– Vi granskar löpande våra produkter för att förbättra dem. Vi kan inte, som i ett trollkast, göra allas liv perfekta, men vi kan försöka förbättra våra produkter, sa Clegg till CNN, enligt AP.

Instagram för barn läggs på is

Facebook kommer nu att göra flera riktade förändringar för barn och tonåringar som nyttjar deras tjänster. Dels kommer ungdomar som nyttjar tjänsten Instagram att uppmanas till att ta pauser, men de kommer också ”puffa” tonåringar som tar del av innehåll som ”inte bidrar till deras välbefinnande”, rapporterar AP News.

Nyhetsbyrån konstaterar vidare att de lägger planerna på ett Instagram för barn på is.

Mark Zuckerberg slår tillbaka mot visselblåsaren

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!