Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter jätteaffären – ABB ska spara 4,4 miljarder varje år

ABB:s vd Ulrich Spiesshofer. Foto: ENNIO LEANZA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

ABB ska förenkla sin struktur och ytterligare minska antalet anställda vid huvudkontoret i bolagets strävan att få upp marginalerna och minska kostnaderna med 500 miljoner dollar per år, cirka 4,4 miljarder kronor.

Det skriver Wall Street Journal efter en intervju med vd Ulrich Spiesshofer.

Bolaget hoppas att kunna omskola många av de anställda som sägs upp vid huvudkontoret och omplacera dessa, enligt artikeln.

ABB sålde nyligen sin kraftdivision till Hitachi för 11 miljarder dollar. Då meddelade bolaget även att den rådande lands- och regionorganisationen för de kvarvarande verksamheterna skulle skrotas. Affärsområdescheferna ska få större inflytande vad gäller produkter, stödjande funktioner, forskning och utveckling. Det ska mildra bolagsbyråkratin och minska överlappande funktioner, är tanken.

– Vi går mot en fullständig, global entreprenörsmodell. Det är verkligen en tung, tung förändring av DNA:t i ABB verksamhetsmodell, säger ABB-chefen i intervjun och framhåller att ledningen vill ha "absolut tydlighet" i fråga om ansvarsfördelningen i koncernen.

4 000 anställda berörs

Det var i mitten av december som ABB gick ut med att man säljer Power grids, en av bolagets fyra divisioner, till japanska Hitachi.

En affär värd flera miljarder kronor.

Drygt 4 000 i personalen berörs – men de har blivit lovade en ”smidig övergång”.

Av ABB:s anställda i Sverige jobbar cirka hälften inom Power grids, främst i Ludvika och Västerås.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!