Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter handelsmötet med Trump – nu stärks euron

Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Foto: POLARIS/IBL / POLARIS/IBL POLARIS

Euron har stärkts efter Donald Trumps möte med EU-presidenten Jean-Claude Juncker.

De båda kom överens om att försöka tona ner handelskonflikten.

– Detta är en väldigt stor dag för fri och rättvis handel, sa Trump.

Euron stärktes under onsdagskvällen och handlas sidledes under torsdagsmorgonen efter att USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens president Jean-Claude Juncker kommit överens om att lätta på de transatlantiska handelsspänningarna.

Under onsdagskvällen träffades EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Donald Trump för att diskutera den infekterade handelsfrågan mellan parterna. Målet med mötet var att försöka avdramatisera handelsdispyten och undgå amerikanska biltullar, som Trump tidigare hotat med.

Trumps och Junckers besked

Trump och Juncker meddelade vid en gemensam presskonferens att USA inte kommer att införa importtullar på personbilar från EU. Importtullarna på stål och aluminium från EU blir kvar, men kommer att "omvärderas".

Dessutom kommer USA och EU att inleda förhandlingar för att sänka tullar på industrivaror till noll och ta bort icke-tariffära handelshinder och subsidier.

– Detta är en väldigt stor dag för fri och rättvis handel, en väldigt stor dag sannerligen, sa Trump.

Eftersom USA:s tullar på stål och aluminium blir kvar men omvärderas blir även EU:s motåtgärder kvar med strafftullar på en rad amerikanska importvaror.

 

LÄS MER: Falkehed: Trump kan mycket väl sabotera mötet – efteråt 

 

Både Donald Trump och Jean-Claude Juncker underströk att så länge förhandlingar pågår ska ingen sida genomföra åtgärder som strider mot andan i uppgörelsen.

– Så länge som vi förhandlar så avstår vi från att införa nya tullar, sa Juncker.

”Vill ha ett rättvist handelsavtal”

– Vi vill ha ett rättvist handelsavtal, om vi kan arbeta fram något. Vi vill bara ha en rättvis spelplan för våra bönder, våra tillverkare och för alla, sa Donald Trump.

USA och EU ska även arbeta för att reformera Världshandelsorganisationen WTO, något båda parter redan innan mötet signalerat att de är överens om.

Asiatiska börser uppvisar blandade rörelser på torsdagen, där främst Kina handlas ned, efter initiala uppgångar på morgonen, medan amerikanska börserna steg på onsdagen efter lättad handelsoro bland investerare.

– Handelskrigsrubriker har varit största drivkraften av marknadssentimentet - både för obligationer och aktier - under en tid nu. Detta är första gången vi har fått goda nyheter, sa Thomas Simons, ekonom vid Jefferies & Co, till Reuters.

Dollarindex försvagades efter beskedet samtidigt som euron och yenen stärktes.

Marknadens blickar riktas nu mot Frankfurt i dag, torsdag, för räntebesked från ECB. Analytiker väntar sig att styrräntorna lämnas oförändrade och att tillgångsköpen avslutas i december. Fokus ligger därför på eventuella förändringar i utsikterna och räntehöjningar nästa år.

 

NYHETSBYRÅN DIREKT

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!