Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Gamestopkuppen – nu rusar silverpriset

Råvaruexpert Christian Kopfer om den ädelmetallens snabba prisökning.
Gamestop-priset sköt i höjden i förra veckan.
Foto: JIM RUYMEN/UPI/SHUTTERSTOCK / JIM RUYMEN/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Flera privatinvesterare från Reddit lyfte spelkedjan Gamestops aktie till oanade höjder i förra veckan.

Nu har forumets medlemmar riktat in sig på nästa måltavla: silver, skriver Dagens industri.

Under måndagen rusade ädelmetallen med över 12 procent.

Det var när flera privatinvesterare snackade ihop sig på sajten Reddit och tokköpte aktier i Gamestop som aktien började rusade uppåt med flera hundra procent.

Syftet har dels varit att tjäna pengar, men också att slå mot etablissemanget som spekulerat i Gamestops nedgång. En attack som lyckades.

Nu har privatinvesterarna riktat in sig på världens största silverkopplade fond. I fredags såg fonden, ”iShares Silver Trust” ett inflöde på nästan 1 miljard dollar, detta efter att medlemmar återigen uppmanat till en ny aktion.

Vill komma åt bankerna

– Förre veckans händelser har visat att det är oklokt att tvivla på köpkraften hos detaljhandelsinvesterare, och detta har visats igen nu på silvermarknaden, säger ekonomen Howie Lee till Bloomberg

Syftet ska vara att klämma åt bankerna och i slutändan orsaka en ”Short Squeeze” som inträffar när en aktie är hårt blankat och sedan många köpare plötsligt driver aktien uppåt.

– De kan uppleva att det är lite svårare att pressa silvermarknaden än vad det var med Gamestop... Men drivkraften ser ut att ligga hos dem just nu, säger Howie Lee vidare.

Från torsdagen har priset på silver stigit med 20 procent från 25 dollar till runt 30 dollar. Det är första gången sedan 2013 som 30-dollarsnivån passeras, skriver DI.

Under natten till måndagen trendade även hashtagen ”Silversqueeze” på Twitter.

Senaste nytt i Di-Tv.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!