Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter friande domen: Lindstedt får nytt jobb

Anna Lindstedt har utsetts till senior rådgivare för grön omställning på UD.Foto: JONAS LINDKVIST/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
För Anna Lindstedt betyder utnämningen till senior rådgivare för grön omställning på UD att mardrömmen och den långa väntar på nytt jobb efter Kina-haveriet är över.Foto: DANIEL ROOS / HAV & VATTEN

Petade Kina-ambassadören Anna Lindstedt, 60, har fått ett nytt jobb.

Arbetsgivaren utrikesdepartementet har hittat ett sätt att ta tillvara hennes kompetens inom miljöområdet.  

Anna Lindstedts nya befattning betyder att hon blir kvar inom utrikesförvaltningen vilket hon också önskat ända sedan den friande tingsrättsdomen i somras.

– Anna Lindstedt tjänstgör sedan den 28 september 2020 som senior rådgivare för grön omställning på UD:s enhet för främjande och hållbart företagande, säger Linn Duvhammar, tillförordnad presschef på utrikesdepartementet.

Anna Lindstedt placerad i frysbox

I förra veckan skrev Expressens om Anna Lindstedts månadslön och att hon var ”fryxboxplacerad” med 84 800 kronor i månaden. Hon arbetsbefriades redan den 15 februari 2019 efter dramatiken på Sheraton i Stockholm i slutet av januari och kaosmötet mellan den i Kina fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui och två affärsmän. 

Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai, slog larm efter kaosmötet på Sheraton dit hon lockats efter samtal med Anna Lindstedt.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vid ett möte mellan Anna Lindstedt och rättschefen på UD, Carl Magnus Nesser, den 16 december förra året fick hon skriftligt på arbetsbefrielsen med full lön.

Avtalet som arbetsbefriade Anna Lindstedt med full lön.

Efter den friande domen återupptog departementets sin internutredning. Den 9 september avslutades utredningen med beskedet att man inte skulle vidta några arbetsrättsliga åtgärder mot Anna Lindstedt.

I fredags i förra veckan ringde Expressen upp Anna Lindstedt för att fråga om hon fått något nytt jobb. Hon valde då att lägga på luren. Ett sms med frågan om hon fått nytt jobb besvarades inte.

Tunga ambassadörsveteraner backar upp Anna Lindstedt

Men nu visar det sig alltså att Anna Lindstedt redan den 28 september kom tillbaka i tjänst i utrikesförvaltningen. Nu med titeln senior rådgivare för grön omställning på UD:s enhet för främjande och hållbart företagande, UDFH. På UD ”välkomnar” man att hon är tillbaka i tjänst.

När Anna Lindstedt våren 2016 utsågs till ambassadör i Peking tjänstgjorde hon som klimatambassadör och chefsförhandlare för Sverige i de internationella klimatförhandlingarna och var placerad på miljö- och energidepartementet.

Under rättsprocessen var det flera tunga pensionerade ambassadörer som backade upp Anna Lindstedt och ansåg att det var helt fel att dra i gång en polisutredning med åtal mot henne.

– Det är absurt, sa den tidigare toppdiplomaten Sven Hirdman om åtalet.  

Den tidigare UD-veteranen ställde sig frågande till hela åtalet.

– Det verkar ha varit ett förtroendeproblem mellan personalen på UD och Anna Lindstedt. Personligheterna har inte fungerat bra tillsammans och sedan tycks det ha blivit någon form av prestigekamp från UD:s sida.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!