Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Börserna rusar uppåt efter Macrons seger

Euron har stärkts kraftigt efter att mittenkandidaten Emmanuel Macron och högerpopulistiska Marine Le Pen gått vidare i den första omgången av det franska presidentvalet. Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN
Marine Le Pen. Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Joakim Bornold på Nordnet.

Euron har stärkts kraftigt efter att mittenkandidaten Emmanuel Macron och högerpopulistiska Marine Le Pen gått vidare i den första omgången av det franska presidentvalet.

Samtidigt rusar börserna uppåt i Europa och Tokyo.

– Det fanns en väldigt stor oro att båda kandidaterna på ytterkanterna skulle gå till andra valomgången. Macrons seger gjorde att alla drog en lättnadens suck, säger Joakim Bornold, privatekonom på Nordnet.

Franska valet framkallade glädjeskutt när Europas börser öppnade på morgonen

• Tyska DAX gick upp cirka 2,4 procent.

• I Frankrike rusar Parisbörsens CAC40 uppåt med fyra procent.

• Stockholmsbörsen öppnade på plus 1,2 procent. Vid 09.30 ökade storbolagsindexet OMXS30 med 1,3 procent medan det bredare indexet OMXSPI är upp med 1,1 procent. Stockholmsbörsen är på all-time high indexnivå indexnivån på 570,96 (tidigare från 12:e april 565,81).

• Londonbörsens FTSE 100-index inledde med att stiga 1,6 procent.

• Japanska räntor stiger på måndagen och det gör även Tokyobörsen.

– Macron är marknadens man. Han är tydlig EU-förespråkare och han har möjlighet att förändra franskt näringsliv och fransk ekonomi, vilket alla inser behovet av, säger Joakim Bornold på Nordnet.

Macron har tänt ett hopp på finansmarknaden. Han rör sig i mitten av partiskalan, men exakt var han befinner sig är inte alldeles lätt att reda ut.

”Macrons akilleshäl”

Det finns socialdemokrater som vill knyta honom till sig, det finns liberaler och centerpartister som vill göra det samma.

– Han är en populist, men inte bara i negativ bemärkelse. Han lyssnar mycket på folket och han är en fantastisk talare. Han är tydlig med vad han vill göra men kan inte riktigt beskriva hur. Det är hans akilleshäl. På det sättet är han faktiskt lik Obama, säger Joakim Bornold.

Faran nu är att marknaden jublar för tidigt.

– I ett huj har man tagit ut segern i förskott. Skulle Le Pen närma sig blir det oroligt på finansmarknaden igen, säger Bornold.

Skulle Macorn väljas står han inför stora utmaningar. Frankrike har en gigantisk statsapparat som kostar alldeles för mycket.

– Men skulle han till exempel börja prata om höjd pensionsålder begår han politiskt självmord, säger Bornold.

– Men man ska inte glömma att fransk ekonomi också är en spjutspets i Europa, med fantastiska bolag och en väldigt stark ekonomi, påpekar Bornold.

Vågar åter satsa

Investerarna vågar åter satsa på mer riskfyllda tillgångar på grund av spekulationer om att Macron kommer att bli Frankrikes näste president. Andra omgången av presidentvalet hålls den 7 maj och i en opinionsundersökning från Ipsos på söndagskvällen skulle han vinna med cirka 20 procentenheter över Le Pen, med 62 procent mot 38 procent.

Marine Le Pen vill att Frankrike ska lämna eurosamarbetet och stoppa invandringen, medan Emmanuel Macron är en globalist och EU-förespråkare.

Internationella valutafonden, IMF, hade inte heller i sin slutkommuniké från helgens möte mellan finansministrar och centralbankschefer med förra årets löfte att bekämpa protektionism. Inte heller i slutkommunikén efter sitt marsmöte fanns detta löfte med.

IMF skrev i sin slutkommuniké efter mötet i helgen att de kommer att avstå från konkurrensdevalveringar och inte sätta sina växelkurser av konkurrensmässiga skäl.

"Vi kommer också att arbeta tillsammans för att minska överdrivna globala obalanser genom att bedriva lämplig politik. Vi arbetar för att stärka handelsbidraget till våra länder", står det i slutkommunikén.

Ökad oro i USA

Även USA-räntorna pekar uppåt i måndagens asiatiska handel, med tioårsräntan på 2,31 procent, 9 punkter högre än vid svensk stängning i fredags.

 

LÄS OCKSÅ: Ivanka Trumps varor delar USA i två läger

 

Wall Street Journal skriver att de amerikanska räntorna vände uppåt redan i fredags kväll efter att Donald Trump uppges ha lovat att avslöja sin plan för skatterna på onsdag, och att detta vägde tyngre än oron över resultatet i det franska presidentvalet.

Federal Reserves vice-chef Stanley Fischer sade till CNBC i fredags att de bankreglerförändringar som president Donald Trump överväger kan innebära ett seriöst hot för det finansiella systemet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!