Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter flygskam – tågluffen upplever ny guldålder

Tågresenärer vid Gare du Nord i Paris.Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Intresset för att tågluffa har ökat explosionsartat i Sverige. 

Under årets första sju månader så såldes 85 procent fler interrailkort jämfört med motsvarande period förra året, enligt den största förmedlaren Silverrail. 

Orsaker som pekas ut är att folk har flygskam och har tröttnat på vanliga charterresor. 

Parallellt med tilltagande klimatmedvetenhet och flygskam så har 1980-talsflugan med att tågluffa i Europa upplevt ett starkt uppsving. 

Försäljningen slår prognosen med råge

Till och med i juli under förra året såldes det 17 000 interrailkort – vilket har ökat med 85 procent under motsvarande period i år. 

Det visar siffror från Silverrail som är den största distributören av interrailkort. 

Prognosen, som låg på en 60-procentig ökning, slås därmed rejält.  

– Första halvåret i år är det gruppen vuxna som har ökat, alltså 28–60 år. Det kan bero lite på debatten om flygskam men jag tror mer på annorlunda-faktorn, att man har tröttnat på den vanliga charterresan till Medelhavet, säger Jonas Falk, försäljningschef vid Silverrail, till Sydsvenskan.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!