Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter flygplanskraschen i Etiopien: ”Jag ska aldrig mer flyga”

Ethiopian Airlines.Foto: SALVATORE DI NOLFI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Monica Hassle är orolig inför sin flygning.

I flygplanskraschen i Etiopien omkom 158 personer.

Samma flygplansmodell, Boeing 737 Max 8, kraschade också förra året.

På Arlanda flyger samma modell och flera är oroliga inför sin flygning.

– Jag är skitnervös, säger resenären Monica Hassle till Expressen TV.

Är du flygrädd?

På söndagen kraschade ett flygplan som lyfte från Addis Abeba i Etiopien. Ombord på planet befann sig 158 passagerare och alla omkom. 

Flygplansmodellen var en Boeing 737 Max 8. Det är inte första gången Boeing-modellen är iblandad i en flygkrasch. Samma modell störtade i Indonesien förra året.

Monika känner oro inför flygningen: ”Jag är skitnervös”

Flera länder har agerat efter flygplanskraschen i måndags. Varken Kina eller Etiopien använder sig flygplansmodellen. Men på Arlanda används modellen, både ankommande och avgående plan från flygplatsen är av samma modell.

Resenären Monica Hassle känner oro inför sin flygning.

– Vi ska resa långt till värmen och jag är skitnervös. Flygbolaget vi flyger med kanske har ett sådant plan. Vi har inte kollat än. Är det samma så stannar jag hemma, säger Monica Hassle till Expressen TV.

I framtiden kommer Monica Hassle välja tåg framför flygplan.

– Det är min sista flygning, sedan blir det tåg. Jag ska aldrig mer flyga, säger Monica Hassle.

Flygplatsen Arlanda.Foto: ALEX LJUNGDAHL

 

Skrivit testamente

Vissa resenärer på Arlanda vill överhuvudtaget inte prata om flygplanskraschen. Andra känner sig inte oroliga.

– Vi har tittat upp att det är samma modell. Man får vara lite fatalist. De tittar väl så småningom upp vad som är felet, säger Birgitta Ekerstig-Lönn.

Du har ingen oro?

– Nej inte speciellt.

En resenär har skrivit testamente och säger att flygningen får gå som den går. Vissa är villiga att ta risken att flyga med modellen, medan andra helst skulle vilja stanna på marken.

 

– Jag är lite orolig, säger Lennart Pettersson.

Strax efter att USA krävde att flygplansmodellen skulle modifieras meddelade Boeing att planets mjukvara ska uppdateras.

Norwegian: När du bokar resan får du besked

Norwegians presstjänst kan inte svara på vilka plan som åker till och från Arlanda som är av flygplansmodellen. 

Går ni ut med information till passagerarna att det är den flygplansmodellen de ska åka med?

– När du bokar resan får du besked via din bokning. Men flygplanet kan komma att ändra sig eftersom det är en stor logistisk apparat. Men utgångspunkten är att man flyger med det plan som står på bokningen, säger Norwegians talesperson Tonje Næss.

Allan Levin, 73 ,från Stockholm fick själv ringa till Norwegian för att kontrollera vilket sorts flygplan han skulle resa till Nice med, något han planerat göra med sin fru den 11 april. 

Flyget ska gå med den kritiserade Max 8-modellen.

– Jag vill inte resa med det planet. Då erbjöd Norwegian mig att flyga ett annat datum, för att få flyga med ett annat sorts plan. Men det går inte för mig och min fru, säger han. 

Är du flygrädd i vanliga fall?

– Det handlar inte om flygrädsla, utan att det är en ökad risk för en olycka.

Allan Levin menar att det är irriterande att flygbolaget verkar fokusera mer på ekonomisk vinning, än att sätta säkerheten först för sina resenärer.

– Jag kommer inte sätta mig på ett sådant flygplan igen, förrän vi har säkra källor på varför samma sorts modell av flygplan har kraschat två gånger med så kort mellanrum. Då kan jag flyga igen, säger Allan Levin. 

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!