Efter Coop-attacken: "Kan ta veckor att återställa"

Coop i Västertorp har tvingats hålla stängt på grund av IT-attacken och delar därför ut gratis mat, som de annars hade varit tvungna att slänga.
Efter IT-attacken mot bland annat Coop tvingas många butiker ännu hålla stängt.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / JEPPE GUSTAFSSON TT NYHETSBYRÅN

Efter IT-attacken mot bland annat Coop tvingas många butiker ännu hålla stängt.

Nu säger Mark Loman på cybersäkerhetsföretaget Sophos att det kan ta lång tid för butiker att få i gång systemen igen.

– Det kan ta veckor innan allt har återställts, säger han enligt Reuters.

Tusentals bolag världen över har drabbats av den IT-attack som bland annat fick Coop att stänga flertalet av sina butiker. Många butiker tvingades på måndagen fortfarande hålla stängt när kassasystemen inte fungerar.

Även ett 50-tal av energibolaget St1/Shell butiker i Sverige har drabbats av kassahaverier – på liknande sätt som Coop. Men till skillnad mot Coop har man ännu inte behövt stänga några butiker.

Hackergruppen Revil, som tros ligga bakom IT-attacken, kräver i lösensumma 600 miljoner kronor, enligt flera medier.

Återställs manuellt

Nu varnar Mark Loman, teknikchef på cybersäkerhetsföretaget Sophos, för att det kan ta flera veckor innan kassasystemen är återställda. Det eftersom alla kassasystem i varje butik måste återställas manuellt.

– Beroende på hur stort företaget är och om man har säkerhetskopior så kan det ta veckor innan allt har återställts. Stormarknaderna i Sverige som har påverkats kan förlora både mycket mat och intäkter, säger han enligt Reuters.

Coop och Shell bland tusentals drabbade av it-attack.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!