Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter skandalerna: Nu avgår Ubers vd

Travis Kalanick avgår som vd för Uber.Foto: PAUL SAKUMA/AP/TT NYHETSBYRÅN
Uber har växt snabbt – och vill nu fortsätta växa utan vd Kalanick.Foto: SETH WENIG/AP/TT NYHETSBYRÅN

Ubers hårt pressade grundare Travis Kalanick avgår som vd.

Efter alla skandaler har fem av de största investerarna i taxitjänstbolaget krävt en förändring i ledarskapet, skriver New York Times.

– Jag har accepterat investerarnas önskemål att kliva åt sidan, säger Kalanick i ett uttalande till tidningen.

Travis Kalanick, 40, grundade Uber 2009. Bolaget har sedan växt och växt – men har under det senaste året drabbats av flera bakslag.

På tisdagen lämnade fem av taxijättens huvudsakliga investerare ett brev till Kalanick – där de krävde hans omedelbara avgång, rapporterar New York Times som har tagit del av brevet och pratat med två källor med insyn.

 

LÄS MER: 50 000 Uber-chaufförer kan ha fått för lite i lön 

 

Investerarnas krav på Travis Kalanick

I brevet, som ska ha döpts till "Uber på väg framåt", skriver de fem investerarna att Uber behöver en förändring i ledarskapet. Efter en lång diskussion med minst en styrelsemedlem bestämde sig Kalanick:

Han avgår som vd.

Han kommer dock att sitta kvar i styrelsen, skriver New York Times.

 

LÄS MER: Nytt bakslag för Uber – riskererar taxi-klassas 

 

Den avgående vd:n har gjort ett uttalande till tidningen. Där säger han:

– Jag älskar Uber mer än något annat i världen och vid den här svåra tiden i mitt personliga liv har jag accepterat investerarnas önskemål att kliva åt sidan så att Uber kan återgå till att byggas upp snarare än att distraheras av ännu ett bråk.

Stormigt kring Uber

Styrelsen säger i ett uttalande att Kalanicks avgång kommer att ge företaget "utrymme att helt omfamna det nya kapitlet i Ubers historia", skriver New York Times.

Taxitjänstbolaget har haft ett tungt år.

Stora förluster, chefsavhopp, nedläggning i Danmark och underbetalda chaufförer är bara några saker som har stormat kring Uber. Bolaget har också kritiserats för en arbetsplatskultur fylld av diskriminering och sexuella trakasserier. Utöver det har Waymo, som utvecklar självkörande bilar, stämt Uber för att ha stulit teknik.

I ett filmklipp som har publicerats syns också Travis Kalanick skälla på en chaufför som säger att han har förlorat pengar efter att ersättningen dragits ner.

Grundarens avhopp kommer bara en vecka efter hans besked om att ta en paus på obestämd tid.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!