Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch kallad till polisförhör

Buschs advokat: ”Vår förhoppning att åklagaren avslutar utredningen”.
Ebba Busch har kallats till polisförhör.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Esbjörn Bolin vid huset som är föremål för tvisten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det var ombudet Johann Binninge som ansåg sig förtalad av Ebba Busch och polisanmälde henne.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

KD-ledaren Ebba Busch har kallats till polisförhör i förtalsutredningen – där hon ska delges misstanke om grovt förtal mot 81-åringens tidigare ombud: Johann Binninge.

Chefsåklagare Anders Jakobsson bekräftar att KD-ledaren ska kallas till förhör och delges misstanke om grovt förtal.

– Det är ganska uppenbart att det inte är förtal eftersom hennes avsikt varit att diskutera och ifrågasätta ombudets lämplighet, säger Thomas Olsson, Ebba Buschs advokat. 

Det var i ett personligt inlägg på Facebook och Instagram i hustvisten med Esbjörn Bolin som KD-ledaren Ebba Busch skrev att 81-åringens tidigare ombud, Johann Binninge, var dömd för brott. 

Därefter polisanmälde ombudet Ebba Busch för grovt förtal. Han har nu lämnat uppdraget som Esbjörn Bolins ombud på grund av att han är målsägare i utredningen mot Ebba Busch. 

– Hon tillbakavisar att hon skulle gjort sig skyldig till någon överträdelse, säger advokat Thomas Olsson till Aftonbladet. 

KD-ledaren ska delges misstanke under polisförhör

En brottsutredning mot Ebba Busch startades och förundersökningen leds av särskilda åklagarkammaren. 

Beslutet att trappa upp brottsutredningen mot KD-ledaren har tagits av överåklagare Anders Jakobsson, chef för särskilda åklagarkammaren som utreder misstänkta brott begångna av riksdagspolitiker.

Beslutet om att kalla Ebba Busch till förhör togs redan i torsdags. Men det var först under fredagen som förhöret planerades in i samråd med hennes advokat Thomas Olsson.

Överåklagare Anders Jakobsson bekräftar att KD-ledaren ska kallas till förhör och delges misstanke om grovt förtal.

Vad är det som gör att du fattat beslutet att hon ska kallas till förhör?

– Det är de uppgifter som jag fått från målsäganden och de uppgifter som vi hämtat in under utredningens gång från hennes Facebook och Instagramkonto, säger han. 

Vet ni något om skälen till hennes agerande?

– Jag vet inte alls vad hon kommer säga eller vilka skäl som hon haft för att lägga ut det här. Det kanske finns en rimlig förklaring. Men för att få in hennes uppgifter i utredningen måste jag delge henne misstanke om brott. Det är rutin.

När kan du ta ställning till åtalsfrågan?

– Jag måste få del av hennes förhör och läsa det. Förhöret med henne kommer att vara värdefullt, framför allt om hon har en rimlig förklaring till varför hon har gjort på det sätt hon har gjort.

Ebba Busch förnekar brott. 

KD-ledaren Ebba Busch förnekar att hon gjort sig skyldig till grovt förtal.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

KD-ledaren kommer att ha advokat Thomas Olsson med sig när hon delges brottsmisstanken. Förhöret är planerat till fredagen den 28 maj.

– Det finns det nog all anledning att utgå från att åklagaren kommer att delge henne misstanke. Man är ju skyldig att delge misstanke vid första förhöret för en person som blivit anmäld för brott, säger advokat Thomas Olsson.  

Hur menar Ebba Busch att hon inte gjort sig skyldig till förtal? 

– Det är ganska uppenbart att det inte är förtal eftersom hennes avsikt varit att diskutera och ifrågasätta ombudets lämplighet. Och då med hänvisning till fakta som varit allmänt kända. Och det har varit väl motiverat att göra med anledning av hur han agerat både i processen och i medier, säger Thomas Olsson. 

Johann Binninges ord avgjorde åklagarens beslut

Överåklagare Anders Jakobsson tog beslutet om att kalla Ebba Busch till förhör sedan han läst utskriften av det förhör som polisens avdelning för särskilda utredningar, SU, höll i förra fredagen med Johann Binninge. Det var Binninges ord som avgjorde.

Åklagaren lutar sig mot 5 kapitlet 2 paragrafen i brottsbalken som gäller grovt förtal. Där står:

”Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen med hänsyn till uppgiftens innehåll eller sättet för eller omfattningen av spridningen eller annars var ägnad att medföra allvarlig skada”. 

Beslutet att kalla en partiledare till förhör som misstänkt för grovt förtal är unikt.

Brottet grovt förtal kan ge böter eller fängelse i upp till två år vid fällande dom.

För Ebba Busch kan hösten innebära två domstolsprocesser som löper parallellt.

Dels hustvisten där rättegången inleds den 24 oktober i Uppsala tingsrätt om parterna inte kan förlikas innan dess, dels förtalsutredningen som vid ett åtal också hamnar i samma tingsrätt.

Få förtalsutredningar leder till åtal

När polisanmälan gjordes hamnade den hos Särskilda åklagarkammaren, den enhet som handlägger misstänkta brott mot bland annat polisen och andra personer inom rättsapparaten samt riksdagsledamöter och ministrar.

Förhören i Ebba Busch-målet sköts polisens avdelning för särskilda utredningar, SU, som är en avdelning helt avskild från den vanliga polisen.

Omkring 10 000 ärenden behandlas av Särskilda åklagarkammaren varje år. Ärendemängden har ökat kraftigt. De flesta fallen läggs ned utan att någon formell förundersökning. Polisanställda utgör den största gruppen av befattningshavare som anmäls.

Under förra året inleddes förundersökning mot riksdagsledamöter i 15 fall som avsågs misstankar under arbetstid och 7 fall på fritiden. Inte i något av fallen ledde det vidare till åtal. 

Bolund: Allvarligt att vara inblandad i rättslig tvist

MP:s språkrör om Buschs lämplighet som företrädare.

Tv-profilens inslag blir bevis för Ebba Busch

TV-inslaget med Marcus Oscarsson ska spelas upp i rättssalen
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!