Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch förhörs – efter orden på Facebook

Buschs advokat: ”Vår förhoppning att åklagaren avslutar utredningen”
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

KD-ledaren Ebba Busch kommer i dag att förhöras och blir då formellt brottsmisstänkt. Hon anklagas för grovt förtal i den infekterade hustvisten som tog sin början förra året.

– Jag måste få in hennes uppgifter och höra om det är hon som har skrivit det här och varför i så fall, säger överåklagare Anders Jakobsson, chef för Särskilda åklagarkammaren.

Frågan handlar om Ebba Buschs inlägg på sociala medier den 19 februari i år, då hon pekade ut den dåvarande hussäljarens ombud som brottslig.

Några dagar senare anmäldes partiledaren för grovt förtal och åklagare Anders Jakobsson valde att inleda en förundersökning. Tidigare i våras hölls förhör med ombudet och under fredagen förhörs Ebba Busch för första gången i målet. Hon delges då formellt misstanke om brott.

– Jag måste få in hennes version i materialet och se vad hon har för kommentar. Det är enda sättet för mig att få in de här uppgifterna. Att höra henne på något annat sätt vore fel av mig, säger Jakobsson.

Raderade inlägg

Inläggen som Busch publicerade har därefter raderats eller redigerats, men uppgifterna om ombudet hade redan fått spridning.

– Jag måste naturligtvis titta i vilken omfattning det här har spridit sig, säger överåklagaren.

Hustvisten som Kristdemokraternas partiledare är inblandad i tog sin början i augusti 2020 när hon köpte en fastighet av en 81-årig man utanför Uppsala.

Bara några dagar senare uppgav den äldre mannen att han ångrade affären och att han känt sig bearbetad. Sedan dess har parterna både i och utanför domstol hävdat att de har bättre rätt till fastigheten.

Känslig fråga

Ebba Busch har hela tiden hävdat att allt gick riktigt till när kontraktet skrevs under och hon tillbakavisar också att hon skulle ha begått något brottsligt i förtalsfrågan.

Hennes advokat Thomas Olsson vill inför förhöret inte ge någon kommentar till TT.

Ombudets målsägandebiträde Fredric Wikman skriver i ett sms: ”Efter förhöret kommer åklagaren att ta ställning till om förundersökningen går vidare eller läggs ned. Jag har väldigt svårt att se att den skulle läggas ned med tanke på hur lagstiftning och rättspraxis ser ut.”

”Ebba Buschs enda syfte med sitt uttalande har varit att ta heder och ära av min klient, vilket är grovt förtal.”

Frågan är känslig och kan bli problematisk för Ebba Busch, säger statsvetaren Jenny Madestam, som studerat politiskt ledarskap.

– Det här har betydelse eftersom uppmärksamheten kring detta är påfrestande både för henne och partiet. I stället för att prata om hur man ska vinna valet blir det fokus på hennes privata affärer, och det är alltid ett bekymmer.

Löpa linan ut

Samtidigt verkar Busch ha bestämt sig för att löpa linan ut och skulle kunna klara sig bättre än andra ur situationen, säger Madestam.

– Det är skillnad på om man är partiledare för ett litet parti eller om man är statsministerkandidat. Hade det varit Stefan Löfven eller Ulf Kristersson så hade det varit svårare, säger hon.

– Ebba Busch har ju gjort sig till en politisk ledare som är ganska tuff och sticker ut hakan på olika viss. Hon har varit tydlig med att hon inte viker ned sig i den här affären.

Det är först om frågan går till rättegång och leder till en eventuellt fällande dom som det kan bli för mycket för KD-ledaren.

– Om det blir ett åtal och en rättegång så är jag inte så säker på att hon själv skulle backa eller ta en timeout. Men om hon skulle bli dömd så skulle det nog bli svårt för partiet att motivera att hon är kvar, säger Jenny Madestam.


Jenny Madenstam: Tror inte hon har en timeout

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!