Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

E-kronan kan bli verklighet inom några år

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
I september presenterade Riksbanken en första rapport om planerna på en digital valuta, en e-krona.
Foto: Riksbanken

Sverige kan bli först i världen med en digital valuta som kan ersätta både kontanter och betalkort – vilket kan skaka de traditionella bankernas affärsmodell i grunden. 

Centralbankens utredning av möjligheterna pågår för fullt. 

– Behöver vi en digital krona eller ej? Det är själva poängen med e-kroneprojektet, säger Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, i Svenska Dagbladets Ekonomistudion. 

Riksbanken tvååriga förstudie av en digital valuta pågår och i höst släpptes en rapport där det framkom att en framtida e-krona skulle vara avsedd för mindre betalningar mellan konsumenter, företag och myndigheter. 

– Vi ger ut den här sortens pengar, det är sedlar, och de ger vi ut ut i samhället beroende på hur stor efterfrågan är, säger Cecilia Skingsley i Svenska Dagbladets ekonomiprogram Ekonomistudion, och visar upp en sedel. 

LÄS MER: Riksbanken öppnar för ny digital valuta 

E-krona ska kunna ersätta utrotningshotade kontanter

Och efterfrågan av fysiska sedlar och mynt blir allt mindre. 

I Sverige minskade den kontanta betalningen i handeln till 15 procent under förra året. 

Motsvarande siffra 2010 var 40 procent. 

– Svenskar kommer mer och mer att använda sina pengar i det här formatet i stället, det vill säga i form av kort. Och Swish är också en väldigt populär betalningsform. Och det gör att vi på Riksbanken ser kontanter fasas ut mer och mer som betalningsmedel framför allt i banker och handel. Behöver vi en digital krona eller ej? Det är hela poängen med e-kroneprojektet, säger Cecilia Skingsley i programmet. 

LÄS MER: Bankchefen: "Vi kommer inte ta betalt för Swish"

Samsung Pay, Apple Pay och bitcoin kan få sällskap av e-krona

Med betallösningar som bitcoin, som haft en raketartad värdeutveckling det senaste året och under fredagsförmiddagen låg på knappt 81 500 kronor, Samsung Pay och Apple Pay så går även det traditionella betalkortet en oviss framtid till mötes. 

Men även om Riksbanken e-krona skulle vara vältajmad så ser de en risk med att de kommersiella bankernas affärsmodell utmanas. 

– Men måste fundera på vad det betyder för bankernas möjligheter att attrahera inlåning. Det är ju beroende av, eller räknar med, att att ha människors sparpengar för att sedan låna ut till företag och hushåll. Så man måste fundera på ansvarsförhållandet och maktbalansen mellan staten och bankerna i stort, säger Cecilia Skingsley i Ekonomistudion.  

E-krona

Här är Riksbankens tankar på hur e-kronan skulle kunna vara utformad och fungera: 

E-kronan är främst avsedd för mindre betalningar mellan konsumenter, företag och myndigheter.

E-kronan utgör en direkt fordran på Riksbanken, är angiven i svenska kronor och kan innehas av allmänheten, finansiella institut och företag. Den är tillgänglig i realtid under dygnets alla timmar, 365 dagar om året.

E-kronan ger inte någon ränta, men bör ha en inbyggd funktion som gör det möjligt att ge ränta i ett senare skede.

E-kronakonton kombineras med en värdebaserad lösning som gör det möjligt att betala små belopp offline och ökar tillgängligheten för grupper som inte vill eller kan ha ett konto med e-kronor.

Riksbanken står för e-kronans basfunktioner, men undersöker möjligheten att utnyttja befintlig digital infrastruktur och bjuder in externa aktörer att föreslå hur applikationer som allmänheten möter ska utformas. 

Källa: Riksbanken


Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!