Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dystra siffror: Färre flög SAS i oktober

Passagerartrafiken och chartertrafiken vände neråt för SAS under oktober. Foto: ALEX LJUNGDAHL
SAS vd Rickard Gustafson. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS trafik sjunker.

Den reguljära passagerartrafiken var tre procent lägre i oktober jämfört med samma månad i fjol.

Även chartertrafiken sjönk under höstmånaden.

Totalt flög nästan 2,7 miljoner passagerare med SAS i oktober. Det är en minskning jämfört med motsvarande period i fjol.

SAS-koncernens reguljära passagerartrafik, RPK, sjönk med tre procent i oktober. Totalt sett, det vill säga både reguljär och charter, sjönk RPK med 3,6 procent under oktober.

Mest sjönk den på långlinjerna. SAS tror också att långdistanstrafiken kommer att minska ytterligare på grund av att en Boeing 737 har fasats ut.

 

LÄS MER: Omvänd vinstvarning – SAS mot miljardvinst

 

SAS förklaring till sämre siffror

Detta är inte de enda siffrorna som är dystra för den skandinaviska flygjätten. Även kabinfaktorn – hur väl planen är fyllda – för reguljärtrafiken minskade med 3,8 procentenheter till 74,9 procent.

Detta skyller SAS på sin 70-årskampanj i fjol. En kampanj som drog upp kabinfaktorn, som nu har fallit tillbaka till normala nivåer enligt SAS.

 

LÄS MER: Norwegian ökar trafik – men intäkterna minskar

 

I det pressmeddelande flygbolaget har skickat ut låter allt dock positivt.

– Vi fortsätter att anpassa nätverket efter våra kunders efterfrågan och det är glädjande att kunderna värdesätter vår produkt, säger Rickard Gustafson, vd och koncernchef.

SAS tjänar mer per passagerare

Ser man till yielden, intäkten per passagerarkilometer, är den nominella förändringen +7 procent. Pask-nivån, intäkten per reguljär tillgänglig flygstol, ökade nominellt med två procent.

SAS har dragits med stora problem de senaste åren, i en bransch som är under stor förändring och hårt tryck. Men hårda besparingar har vänt flygbolagets resultat och nu har man också beslutat att ta in en riktad nyemission.

 

NYHETSBYRÅN DIREKT/EXPRESSEN

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!