Att flytta sina sparpengar kan kosta 5 procent av kapitalet – nu granskas flyttavgifterna av Konkurrensverket.Att flytta sina sparpengar kan kosta 5 procent av kapitalet – nu granskas flyttavgifterna av Konkurrensverket.
Att flytta sina sparpengar kan kosta 5 procent av kapitalet – nu granskas flyttavgifterna av Konkurrensverket.
Johanna Kull, sparanalytiker Avanza, menar att flyttavgifterna är ett sätt få kunderna att stanna kvar.Johanna Kull, sparanalytiker Avanza, menar att flyttavgifterna är ett sätt få kunderna att stanna kvar.
Johanna Kull, sparanalytiker Avanza, menar att flyttavgifterna är ett sätt få kunderna att stanna kvar.
Mattias Fellenius, vd för Pensiono, har noterat att flera fonder har höjt sina avgifterMattias Fellenius, vd för Pensiono, har noterat att flera fonder har höjt sina avgifter
Mattias Fellenius, vd för Pensiono, har noterat att flera fonder har höjt sina avgifter

Dyra pensionsflyttar ska granskas

Publicerad

Flera försäkringsbolag har höjt avgifterna för att flytta pensionsförsäkringar, rapporterar Dagens industri.

Att flytta sina sparpengar kan kosta 5 procent av kapitalet – nu granskas flyttavgifterna av Konkurrensverket.

– Det är sätt att få spararna att stanna kvar, varnar Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza.

Konsumenter har rätt att flytta pensionsförsäkringar som är tecknade efter den 1 februari 2007.

Poängen med den lagstadgade flytträtten är att ökad konkurrens ska bättre villkor för konsumenterna.

Men många försäkringsbolag tar avgifter på upp till 5 procent av det flyttade kapitalet. De höga avgifterna gör att många drar sig för att byta försäkringsbolag, rapporterar Dagens Industri.

Jämförelsetjänsten Pensiono har undersökt flyttavgifterna för olika försäkringsbolag.

 

LÄS OCKSÅ: Din pension kan ha flyttats i smyg

 

SPP och Movestic har utmärkt sig genom sina höga avgifter.

– Båda bolagen har under de senaste åren kraftigt höjt sina flyttavgifter. SPP har höjt från 1 procent till 2,5 procent och Movestic har höjt i flera omgångar från 0 procent till 2,5 procent och nu till 5 procent av flyttat kapital, säger Mattias Fellenius, vd för Pensiono till Dagens industri.

Konkurrensverket granskar nu flyttavgifterna.

– Anledningen till att vi startade projektet är vi länge har intresserat oss för flyttavgifterna då det finns stora inlåsningseffekter som kan följa av dem, säger Stefan Åkerblom, analytiker på Konkurrensverket till Dagens industri.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du raketfart på pensionen

 

Enligt Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza, är flyttavgifterna ett sätt att få spararna att stanna kvar.

– Absolut finns det inlåsningseffekter. Kostar det dig 5 procent - alltså en tjugondel av hela ditt sparande - blir du inte lika benägen att flytta.

Johanna Kull tycker att man ska undersöka vilka flyttavgifter som gäller innan man tecknar en pensionsförsäkring.

– Om du inte hittar det i handlingarna ska du fråga. Det man också ska tänka på är om det är någon inlåsning, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen