Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dyra hyrläkare knäckte BB Sophia

Vissa specialister erbjöds löner på 150 000 kronor i veckan.
Foto: Colourbox

Det var dyra hyrläkare som knäckte snart nedlagda BB Sophias ekonomi.

Och även i dag drivs jourverksamheten med hjälp av konsulter som tjänar runt 16 000 kronor för en vardagsnatt, enligt Dagens Nyheter.

Det var i början av februari som Praktikertjänst meddelade att man lägger ner det privata förlossningsalternativet BB Sophia i Stockholm efter bara två år. Trots den redan pressade förlossningsvården försvinner runt 3 000 förlossningsplatser, som i stället ska fördelas på andra sjukhus, på grund av BB Sophias ekonomiska problem.


LÄS OCKSÅ: Nadine vill varna andra föräldrar för nappen.


Och det var de inhyrda stafettläkarna som BB Sophia anlitade under sitt första år som gjorde att bolagets personalkostnader skenade och som ledde till att kliniken gått med 180 miljoner kronor i förlust. Som förklaring till de ekonomiska problemen angav Praktikertjänst höga lokalkostnader och högre kostnader för intensivvård, anestesi och operation än på ett akutsjukhus samt ett för litet antal förlossningar, men årsredovisningen för 2014 visar att personalkostnaderna för det första året var 152 miljoner kronor, vilket översteg intäkterna med 20 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter.

Bland personalkostnaderna återfinns hyrläkare, vanligtvis landstingsanställda neonatologer, specialister på nyfödda och för tidigt födda barn, som har arbetat jourpass på BB Sophia, vilket bekräftas av Svensk läkarrekrytering, Sverek. Specialisterna erbjöds upp till 150 000 kronor per vecka i lön och 22 950 kronor för ett jourpass fredag natt. Motsvarande ersättning inom landstinget är i snitt 9152 kronor för ett fredagsjourpass.

– De läkare som vi anställde hade en uppsägningstid, så det handlade om våra första fyra månader. Ett bemanningsföretag hjälpte till. Vi hade inget val. I dagsläget har vi inga hyrläkare, säger Harald Almström, vd på BB Sophia till DN.


LÄS OCKSÅ: Elaines son badade med populära leksaken - "Det vällde ut batterisyra".


Men fortfarande sköts all jourverksamhet av cirka 15 specialistläkare inom obstetrik, gynekologi och neonatologi varav de flesta är timanställda eller konsulter. Enligt källor till DN får de runt 16 000 kronor i lön för en vardagsnatt.

– Det är ett gäng läkare från andra ställen som kommer hit och gör vår primärjour. Det finns de som jobbar på sjukhusen i landstinget. Det blir ju en viss skillnad i kostnad eftersom alla är specialister, men också skillnad i kvalitet, säger Harald Almström till tidningen.


Följ Dina Pengar på Twitter och Dina Pengar på Facebook där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!