Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dubbelsmäll för skogsägarna i år – kan förlora miljonbelopp

Det brinner på många håll i Sverige Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna bekämpas med både flyg och helikopter. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Det brinner i de svenska skogarna. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skogsbränderna kan orsaka miljonförluster för svenska skogsägare - men även vanliga konsumenter och aktieägare drabbas när det blir brist på timmer.

– Det blir tufft för alla. Och det är klart att det kommer att ge effekter, säger Inger Thorén, kommunikationschef på Sveaskog.

Nu brinner skogen på många håll i landet och katastrof hotar enskilda skogsägare.

Marie Wickberg är kommunikationschef på Mellanskog, en skogsägarförening som ägs av 26000 privata skogsägare, från Gotland till Härjedalen.

Hon berättar att stora ekonomiska värden kan gå förlorade i de pågående bränderna, men än är det för tidigt att göra uppskattningar.

 

LÄS MER: Börskollaps för byggbolaget efter virkesproblemen 

 

–  Vi vet inte hur många som är drabbade än. Men för en enskild person kan det innebära stora ekonomiska världen. Situationen är väldigt allvarlig, säger hon.

Marie Wickberg, kommunikationschef Mellanskog Foto: Mellanskog

Som skogsägare riskerar man nu att drabbas hårt av bränderna om man inte försäkrat sin skog.

– Det är verkligen inte alla skogsägare som är försäkrade mor brand och storm, säger Marie Wickberg.

Snö följde på hetta

Men det var tufft för skogsägarna redan tidigare i år. Vintern var snörik och på många håll i skogslänen gick det inte att avverka. Intäkterna uteblev eller blev försenade.

– Det är jättebesvärligt. I vintras hade vi svårt att leverera för vi fick inte ut virket ur skogen. Och nu kan vi inte leverera för att det är torrt. Det blir väldigt kämpigt att få ut de volymer vi har lovat industrin, säger hon.

Olov Söderström, vd Norrskog Foto: Emmelie Hedenström

Olov Söderström är vd på Norrskog, som organiserar 12 000 medlemmar med en miljon hektar skogsmark i Jämtland, Medelpad, Ångermanland och Södra Lappland. 

 

LÄS MER: Italienska piloten: Vi är här tills allt är släckt 

 

Han berättar att allt normalt arbete i skogen ligger nere i stora delar av deras område eftersom det finns risk att gnistor från skogsmaskiner startar nya bränder. Hinner man inte avverka kan det få ekonomiska konsekvenser.

– Vi har  inte fått fram de volymer vi önskat. Vi har tappat en och en halv månads produktion under det första halvåret, säger Olov Söderström. 

Det betyder att det kan bli leveransbrist till sågverken och massafabrikerna - vilket i sin tur riskerar att driva upp priserna på produkter i nästa led.

Många små skogsägare

Statliga Sveaskog är Sveriges största skogsägare, med skog över hela landet. Inger Thorén Emilsson är kommunikationschef.

– Det är för tidigt för att säga hur drabbade vi är. Branden sprider sig jättefort, säger hon.

Inger Thorén Emilsson, kommunikationschef Sveaskog Foto: Fredrik Persson

Hon menar att bränderna kommer att ge konsekvenser på flera håll.

– Det blir tufft för alla. Det är klart att det kommer att ge effekter, säger Inger Thorén Emilsson.

 

LÄS MER: Catrin och Marco flydde undan elden 

 

Även hon berättar att man dragit ner på en stor del av produktionen i Sveriges mellersta delar. Det i sin tur kan i nästa led påverka köparna.

– Det är svårt att överblicka. Det beror också på hur stora lager de har, säger hon.

Det finns runt 330000 enskilda skogsägare i Sverige, som äger runt hälften av skogsmarken. En något mindre andel av skogsmarken, runt 40 procent, ägs av skogsbolagen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!