Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dubbelmördaren Carey Dean avrättas med fentanyl

Dödsdömde Carey Dean Moore.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Det kraftfulla opiatbaserade läkmedelt fentanyl ska nu användas under avrättning.
Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagen blir Carey Dean Moore, 60, den första dödsdömda fången att avrättas med fentanyl i USA. 

Men ett läkemedelsbolag som tillverkar drogen misstänker att Nebraska kommit över fentanylet olovligen – och har stämt delstaten. 

Efter en landsomfattande brist på den traditionella drogen som används för dödliga injektioner vid avrättningar så har delstater börjar undersöka alternativa substanser, rapporterar Washington Post

En av dessa är Nebraska, som under tisdagen planerar att avrätta dubbelmördaren Carey Dean Moore med fentanyl. Ett kraftfullt opiatbaserat läkemedel. 

LÄS MER: Razzia hos prisade läkemedelsmiljardärerna

Läkemedelsbolaget har stämt Nebraska

Detta har lett till en kraftig reaktion från läkemedelstillverkaren Fresenius Kabi – som misstänker att deras fentanyl kommer att användas under avrättningen. 

Bolaget stämde delstaten Nebraska för att olovligen, möjligen illegalt, använda deras fentanyl för den dödliga injektionen. 

I stämningen berättade Fresenius Kabi att de, liksom andra läkemedelsbolag, begränsar nyttjandet av vissa läkemdel för att hindra dessa att användas till dödliga injektioner, rapporterar Washington Post.   

LÄS MER: Hon tar över vd-stolen på svenska Astra Zeneca

Stämningen avvisad av federal domare

Läkemedelsbolaget tar inte ställning mot dödsstraffet som sådant, men vill inte att deras läkemedel används till dödliga injektioner och säljer därför inte vissa av dem till fängelser. 

En federal domare avvisade dock stämningen under fredagen – ett beslut som läkemedelsbolaget snabbt överklagade. 

Det är inte bara Fresenius Kabi som rasar mot att deras produkter kan användas för att verkställa dödsstraff – den berörda läkemdelsindustrin har uttryck kraftfulla protester mot delstater som planerar att använda deras substanser.  

Nu ser Carey Dean Moore ut att bli den första amerikanen att avrättas med fentanyl. 

Den 60-årige mannen dömdes till döden 1980 efter att ha mördat två taxichaufförer, rapporterar Washington Post. 

LÄS MER: Svenska företaget kan tvingas att lämna Iran

Fången försöker inte stoppa avrättningen

Den dödsdömde fången försöker själv inte stoppa avrättningen och är missnöjd med att den dragit ut på tiden. Han har tidigare sagt att tjänstemännen som under årtiondena har misslyckats med att avrätta honom "antingen är lata eller inkompetenta att utföra sina jobb eller båda". 

Om avrättningen äger rum som planerat så blir det den första på 21 år i delstaten Nebraska. 

Delstaten övergav dödsstraff helt 2015. Men straffet återinfördes bara ett år senare efter en folkomröstning i delstaten, rapporterar Washington Post