Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Du måste tro att den här gången fungerar cellgifterna”

Petter Stordalen: ”När jag ser på det jag har uträttat i dag når jag Gunhild till knäna. Gunhild är med och sätter dagordningen i världen.”
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
TOPPCHEF: Hotellmogulen Petter Stordalen intervjuas av Karin Sörbring.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Petter Stordalen med hustrun Gunhild: ”Du måste tro att den här gången fungerar stamcellsoperationen, cellgifterna, medicinerna.”
Foto: GEJO FOTO, SWEDEN

Det tog två år för Petter Stordalen att få en dejt med Gunhild.

I dag ser han det som ett privilegium att – vid sidan av arbetet med Nordic Choice – bära fruns Louis Vuitton-väska runtom i världen.

– Premisserna Gunhild satte upp för hur ett förhållande skulle vara i hennes värld, ja, hon var lika tuff som de tuffaste fackbossarna, säger den 54-årige hotellmagnaten i en stor intervju om hur livet har förändrats av hustruns sjukdom, om mångfald och om att de tre barnen vill ta över företaget.

20 minuter efter utsatt tid tar Petter Stordalen trappan till restaurang Taks terrass – tillsammans med hotellen At Six och Hobo är det hans senaste satsning i Stockholm – i ett par raska kliv.

– Jag ber om ursäkt för att jag är lite sen. Först skulle jag byta jacka, sedan ändrade vi lokal och därefter tog det ett tag innan jag blev insläppt genom den låsta dörren, säger Stordalen, skrattar och frågar om fotograf Cornelia vill att han behåller den ljusa mockajackan med fransar på.

Började du som vanligt dagen med en joggingtur i ottan?

– Självklart. Jag sov här på At Six och brukar alternera mellan tre olika löprundor. I dag sprang jag ut på Djurgården förbi norska ambassaden där jag i onsdags firade 17 maj med ambassadören Christian Syse. Stockholm är en miljonstad och har ändå så mycket vacker natur där unga och gamla promenerar sida vid sida. Det är lätt att ta sådant här för givet, men vi måste ta vara på de värderingar som har gjort att Norge, Sverige och Danmark ligger på FN:s tio-i-topp-lista över var folk har det bäst. Oavsett var på höger-vänsterskalan vi placerar oss bygger våra samhällen på en socialdemokratisk struktur om att alla ska med. På Nordic Choice har vi 170 olika nationaliteter, det är som att jobba i ett litet FN. 

Petter Stordalen lägger in en portionssnus.

– Jag läste nyligen att det inte längre är farligt att snusa och det gjorde mig glad. Det bästa jag vet – med undantag för min fru Gunhild – är svenskt. Gunhild som är läkare ifrågasatte vetenskapligheten i rönen, men jag väljer alltid att se de positiva nyheterna. Nu tänker jag att snus är snudd på bra för mig. Jag lugnar ner mig, tar en kopp kaffe och lägger in en snus, säger Petter.

Petter Stordalen berättar om hur han efter att ha varit en frånvarande pappa fick bättre kontakt med sina tre barn.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Petter Stordalen om Ingvar Kamprad

Ikeas grundare Ingvar Kamprad kör en 15 år gammal Volvo, väljer lågprisflyg och har i huvudsak inrett sitt hus med billiga Ikeamöbler. Du bor i ett slottsliknande hus, flyger privatjet, är modeintresserad och har enligt Gunhild (som jag intervjuade i november) Norges dyraste hönshus. Kamprad och du har lite olika ledarstil...?

– Jag visste att hönshuset inte skulle se bra ut om Gunhild snickrade ihop det själv så jag lejde en arkitekt. Hönorna brydde sig förstås inte om hur hönshuset såg ut, men de hade glädje av att det fanns värme i det och fina värppinnar och jag vet inte hur många gånger jag var ute och jagade rätt på dem sedan de rymt. Till slut blev de tagna av räven.

– Kamprad är fantastiskt imponerande, en av de skickligaste ledarna i svenskt näringsliv. Samtidigt tror jag att han liksom jag ser att vi måste ha en mångfald. Alla kan inte bo på budgethotell och äta barkbröd. Men det är inte bara de som lever ett nyktert och försiktigt liv som kan skapa skydd för miljön. Alla måste med, de stora bolagen också! Då kan du inte exkludera någon som har mycket pengar. Jag är ganska glad i mode, design och vill ha ordentlig fest när vi öppnar stora, fina hotell. Men jag har inte ett dugg dåligt samvete för det. Det finns en stor marknad även för ett hotell som At Six. Och Nordic Choice har dessutom byggt det billigaste hotellet i Oslo.

Ingvar Kamprad vid en kungamiddag för två år sedan. "En av de skickligaste ledarna", enligt Petter Stordalen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG ALL OVER PRE

I ditt "Sommar i P1" sade du att du ångrade beslutet att 2004 försöka få lägre skatt vid en fastighetsförsäljning, något som kostade dig 451 miljoner kronor?

– Jag borde aldrig ha gjort det, jag lyssnade på fel rådgivare. Men när man gör fel ska man stå för det och jag kommer aldrig att göra om det här misstaget igen. Med åldern har jag ändrat mig mycket och förstått vikten av att vi får en bärkraftig kapitalism. Jag har valt att ha alla våra bolag här och skatta här i stället för att skatteplanera. Utan skatt är det slut med det som skapat det svenska samhället. 

Då jag träffade din hustru Gunhild på EAT:s huvudkontor i Oslo för ett halvår sedan sade hon att hon gick på ungefär halv maskin jämfört med innan hon insjuknade i bindvävssjukdomen systemisk skleros. ”Nu måste jag lägga otroligt mycket mer tid på att nå samma resultat, för kroppen vill inte och fungerar inte som den ska. Därför har jag blivit tvungen att lyssna mer på min kropp, till exempel måste jag sova mycket mer än förr”, sade Gunhild. Hur mår hon nu?

– På många sätt är det bra för vårt förhållande att Gunhild går på halv maskin för hon har mycket större kapacitet än jag. Jag märker inget av denna "halva maskin", jag tycker att hon jobbar nästan lika mycket som förr. Hon sover kanske lite mer och det är bra, men hon är så dedikerad, reser så mycket och prioriterar så strängt att jag bara är otroligt imponerad av min käraste.

– Hon är på många sätt mannen i förhållandet som reser runt och tror att hon ska rädda världen, medan jag tror på henne. När jag ser på det jag har uträttat i dag når jag Gunhild till knäna. Gunhild är med och sätter dagordningen i världen. Jag ska ärligt säga att jag hade svårt att innerst inne tro att det var möjligt att hon på åtta månader skulle lyckas ta EAT:s agenda (om sambandet mellan mat, hälsa och hållbarhet, reds anm) till högnivåveckan på FN, men det gjorde hon och jag var med där i New York och bar hennes Louis Vuitton-väska. 


LÄS MER: Gunhild Stordalen om sjukdomen, EAT och Petter 


Till mig sade Gunhild att ni två till exempel inte längre kan springa milen tillsammans om morgnarna och i mars instagrammade hon om att hon väntade på hotellet medan du var i backen för att hon inte längre kan åka skidor?

– Visst var det trist i början att våra gemensamma rutiner som att springa, åka tandemcykel, rollerblades och tandemkajak eller ta ett glas vin ihop togs bort. Men vad var alternativet? Det hade varit så oerhört mycket värre. I dag kan Gunhild trots allt jobba med de saker hon tycker är meningsfulla och vi har ett helt fantastiskt liv tillsammans. Det är många som ställs inför utmaningar, precis som vi.

Makarna Stordalen och kronprinsessan Victoria vid invigningen av EAT Forums seminarium i Stockholm i fjol.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ

"Krävande situationer har också många ljuspunkter"

Hur är det att vara anhörig och stå bredvid när den man älskar är svårt sjuk?

– Jag skulle göra allt i världen för att Gunhild inte skulle få sjukdomen. Samtidigt vill jag inte byta bort de senaste 2,5–3 åren. Jag har lärt mig massor. Krävande situationer har också många ljuspunkter. Det är viktigt att behålla humöret, tron och hoppet. Och det kommer från mig som är agnostiker. Jag vet att det finns en enorm kraft i tron och hoppet.

– Inte en sekund tappade Gunhild fokus på det hon tyckte var viktigt. Jobbet hjälpte henne också genom den svåra situationen. 

Hur har maktbalansen mellan er förändrats genom åren?

– Hon var stenhård när vi träffades, det tog två år att få en dejt. Premisserna hon satte upp för hur ett förhållande skulle vara i hennes värld, ja, hon var lika tuff som de tuffaste fackbossarna. Maktförhållandet i dag är sådant att Gunhild nog mer definierar vårt liv och vart vi exempelvis reser. Samtidigt tycker jag att det är ett privilegium att bära hennes Louis Vuitton-väska runtom i världen. Hennes engagemang har tagit mig till högnivåveckan i FN, till World Economic Forum och jag har träffat några av världens främsta ledare inom politik, näringsliv, skola och miljö för att Gunhild jobbar med detta. En bra dag når jag henne kanske till knäna. 

"Du måste tro att den här gången fungerar stamcellsoperationen, cellgifterna, medicinerna", säger Petter Stordalen om inställningen till hustrun Gunhilds sjukdom.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Jag vet att ni gjorde en ”bucket list” över saker ni ville hinna uppleva privat och professionellt?

– På Gunhilds lista var det nästan bara jobbsaker, men jag ville till exempel att vi skulle lära oss att spela polo. Många av de sakerna upplever du glädje bara av att sätta upp som mål. Du måste ha en positiv syn för det ger lite mer mening i din situation än att sjunka in i eländet och tro att ingenting gör någon nytta. Du måste tro att den här gången fungerar stamcellsoperationen, cellgifterna, medicinerna. När vi har fått bakslag, ”fuck”, vi gör det en gång till, den här gången ska det funka. En ny cocktail av mediciner, nya rön. Jag har sagt till Gunhild att jag är helt säker på att vi hittar på ett sätt som gör att hon kommer att leva länge. Folk får gärna säga att jag är naiv, men tro och hopp gör skillnad.

Och kärlek!

– Ja, kärlek är viktigt. Du kan aldrig tillräckligt många gånger säga till dina barn att du älskar dem. Och de säger det till mig också. Min 25-åriga dotter ringer mig varje dag. Jag svarar varje gång de ringer, en dag kan det vara viktigt.

I din självbiografi ”Min hemlighet” skriver du att telefonsamtalet från din exfru Ingrid förändrade ditt liv, den gången då hon sade att hon behövde din hjälp med barnen. ”Jag hade inte varit den bästa pappan// Under flera år var jag nästan aldrig hemma. Jag var för upptagen av affärer. Och mig själv.//Jag förstod att jag stod inför ett val som för alltid skulle påverka förhållandet till mina barn”.

– Jag är enormt tacksam att Ingrid är mor till våra barn. Jag hade gjort val som fick konsekvenser som jag inte helt såg. Så fick jag telefonsamtalet och såg det. Det betydde enormt mycket. Jag försöker säga att barnen måste följa sina drömmar och val, jag har inte överfört något av mitt ägande till barnen för då kan jag ödelägga och bestämma vart de ska gå.

– Men när Gunhild var sjuk och vi var i Amsterdam på behandling hade vi en middag med barnen. Då sade alla tre att de ville in i företaget. De ser att jag älskar att gå till jobbet på måndagarna och vill också ha det så. Kanske har jag långt inom mig alltid drömt att Emilie, Henrik och Jakob skulle vilja det.


LÄS MER: Gunhild Stordalens fina hyllning till Petters exfru 


Petter Stordalen om hur han fick bättre kontakt med sina tre barn

Hur gjorde du för att återta en viktig roll i dina barns liv?

– Du måste börja med att vara genuint intresserad av deras liv, på deras premisser. Det kom helt naturligt och så ökar du bara på det. Skulle du fråga Ingrid i dag skulle hon nog säga att det har balanserats upp. Ingrid ringde mig senast på 17 maj och tyckte att det var sorgligt att jag var ensam på nationaldagen, för Jakob är i USA, Henrik är i Bergen och Emilie är bortrest. Jag förklarade att jag hade många vänner omkring mig, men att det var väldigt fint att hon ringde och gratulerade mig på 17 maj och hon blev glad då jag intygade att jag hade det bra. Det är ett utvidgat kärleksbegrepp. Alla barnen ringde också och jag skickade 17 maj-hälsningar till dem på Snapchat när jag var ute och joggade. 

(Petter visar i sin mobil filmerna på när Emilie låter kameran svepa över omgivningarna, Jakob pluggar för sin examen och Henrik är Bergen).

– Många tror att det är de komplicerade sakerna som gör att du får kontakt med barnen. Vi var i sommarhuset i Kristiansand och en dag var det bara barnen och vi. Det var kanske den finaste kvällen i fjol, helt stilla, över 20 grader. Vi bestämde oss för att alla skulle välja varsin låt och berätta varför den betyder så mycket. Barnens låtar har blivit våra låtar, något som knöt oss samman. Det blev en massa andra låtar och historier också den där kvällen. Då kände jag att livet var helt perfekt. Det är något alla kan göra. De finaste ögonblicken handlar inte om att åka first class eller bo på ett lyxhotell, utan om den här sortens upplevelser. 


Fakta/Miljöaktivist med snart 14 000 anställda

NAMN: Petter Anker Stordalen .

ÅLDER: 54.

YRKE: Ägare av Nordic Choice-kedjan som har nära 200 hotell i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Litauen och Lettland. Miljöaktivist.

BOR: Slottsliknande villa med sjötomt på Bygdøy utanför Oslo, sommarhus i Kristiansand.

FAMILJ: Hustrun Gunhild Stordalen, 38, läkare, medicine doktor, miljöaktivist och grundare av och ordförande för EAT och Stordalen Foundation. Barn Emilie, 25, Henrik, 23, och Jakob, 20 (med exhustrun Ingrid F. Stordalen). Hunden Öbbe.

FÖDD OCH UPPVUXEN:  I Porsgrunn i Norge med en bror och två systrar.

MAMMA ÄR: Kari Stordalen, 74, var hemma med barnen och jobbade även i familjens Ica-butik.

PAPPA VAR: Livsmedelshandlaren Knut Anker Stordalen, norsk mästare i brottning (1933–94).

UTBILDNING: Norges köpmannainstitut, Norges varuhandelshögskola, Norges marknadsföringshögskola.

KARRIÄR: "Norges bästa jordgubbsförsäljare" (1974), landets yngsta köpcentrumschef (City Syd i Trondheim, Fastighetsdirektör i Atle Brynestads företag "Made in", Realkreditts fastighetsbolag. Vd "Sten & Ströms". Köpte tillsammans med Christen Sveaas 68 procent av aktierna i den skandinaviska delen av Choice Hotels (1996). 

Intervjun äger rum på restaurang Tak vid Brunkebergs torg.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Tittar inte på ”Skam”, men var ”russepresident”

Här i Sverige ser ”alla” på den norska tv-serien ”Skam”. Du var ”russepresident”, chef för studenternas bussfirande. Vad gjorde du som sådan?

– Jag gick ekonomisk linje och var inte något lysande exempel för mina barn eller andra när det gällde att jobba hårt. 80 procent av allt plugg skedde 24 timmar före proven. Men jag var väldigt aktiv i elevrådet. Jag hade den inställningen att det inte hände så mycket i skolan den första veckan efter sommarlovet, så jag brukade ta lite längre lov och jobba vidare i pappas butik. Avgångseleverna väljer russepresident och jag var inte på plats, men de enades ändå om att jag skulle vara detta. De insåg nog inte att jag skulle bli en av de strängaste russepresidenterna i historien. Det var första gången aktiviteterna gick med överskott. Rektorn sade att russeverksamheten aldrig hade organiserats bättre.

Har du sett på ”Skam”?

– Nej, hela Norge ser på ”Skam”, men inte jag. Gunhild vill alltid att vi ser något hon kan skratta gott åt, underhållning. Vi ler stort när vi ser ”Ullared”. Jag älskar Ola-Conny och Morgan. Morgan har en helt laid-back syn på livet. Sådant kan få Gunhild att skratta varmt, även när hon var rätt sjuk. Jag vet inte om det har att göra med att jag växte upp i en butik och att Ullared är en gigantisk butik, men jag känner igen mig i butikslivet. 

– Någon gång ser vi ”Paradise hotel” också, men det är bara den där halvtimman innan vi ska sova som vi ser på tv.

Petter Stordalen är karismatisk, men därmed inte ytlig.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Anställer människor som är bättre än jag själv”

Du pratar ofta om att prestera: att som tolvåring bli Norges bäste jordgubbsförsäljare, som 24-åring vara Norges yngste köpcenterchef och om att springa Holmenkollstafetten snabbt. Man brukar skilja på självförtroende för det man gör och självkänsla för den man är. Hur är det med din självkänsla?

– Jag har nog med mig en stor trygghet från barndomen. Jag var kanske inte så duktig i skolan i början, men jag visste att jag var duktig i butiken och butiken var viktig för familjen så det blev en garant för att jag var det var viktig för familjen. Det kompenserade för att jag inte var så skolmogen, men jag gjorde rätt bra ifrån mig när jag så småningom blev mogen och förstod att jag var tvungen att plugga. Samtidigt tror jag att det viktigaste egenskapen jag har haft i förhållande till Nordic Choice är att hela tiden ha tryggheten att anställa människor som är bättre än vad jag är själv. 

Men självbilden – du beskrev dig som barn som ”kort, tjock och med pottfrisyr” – hur ser den ut i dag?

– Det var inte bra att vara allt det där när du är barn. Min självbild har blivit mycket bättre. Pottfrisyren kunde jag enkelt förändra genom att byta frisör. Sedan började jag träna och så växte jag till mig lite mer. Jag är egentligen väldigt nöjd och har aldrig känt behov av att kompensera för något. Och jag är trygg med att det finns några saker som jag är duktig på. Jag har nog aldrig känt att livet är bättre än nu och jag är helt övertygad om att de tio bästa åren ligger framför mig. 

Petters exfru Ingrid bor i ett av Norges finaste hus

Hur gör du – som sägs vara god för över 13 miljarder norska kronor – för att få jämlika relationer och inte ha människor omkring dig som är underdåniga eller beroende av dig?

– Jag tycker inte att pengar ska vara på banken och att jag ska ligga under en palm på stranden och dricka piña colada. Pengar ska sättas i arbete, skapa arbetsplatser, fördelas och skapa välfärd.

Författaren Leif GW Persson berättade för mig att han har gett bort hälften av sina pengar till sin fru för att vara säker på att hon väljer honom av kärlek. Vad tänker du om det?

– Den idén gillar jag, han har helt rätt. Jag vill av hänsyn till mina nära inte prata om hur jag har gjort, men det viktigaste en skild man kan göra för sina barn är att vara snäll mot deras mamma. (Petters exfru Ingrid bor i ett av Norges finaste hus, reds anm). 

At Six är ditt 190:e hotell. Varför behöver du ett sådant?

– Jag behöver inte fler hotell, men vi på Nordic Choice tror att det i Stockholm har saknats ett koncepthotell av högsta internationella klass som blir en destination i sig själv. Förut var Brunkebergs torg en plats där det inte kändes tryggt att gå om kvällarna, nu har vi 32 000 kvadratmeter med fyra restauranger. För hipsters finns Hobo med en egen lounge där en discjockey spelar vinyl, medan At Six är ett internationellt topphotell med samtidskonst, modern design och svenskt hantverk. 

– Hotellchefen Mattias Stengl är 26 år och matkreatören Frida Ronge är numera drottningen på Brunkebergs torg. Hennes restaurang Tak gör dundersuccé med modern skandinavisk matkultur med svenska råvaror och japanska influenser – och utsikten är fantastisk. Snart bygger vi en bro över till taket på grannfastigheten, där vi ska ha en trädgård.


PS Så var mötet

Före intervjun möter ett helt entourage med fem proffsiga medarbetare från Nordic Choice och PR-byrån Assefa Communication upp oss i loungen på nyöppnade Hobo vid Brunkebergs torg i Stockholm. De trollar fram inpasseringskort till låsta dörrar, dirigerar över Petter Stordalen till restaurang Tak där fotograf Cornelia anser att fotomöjligheterna är bäst och serverar Petter en kopp kaffe. Petter är otroligt karismatisk, men därmed inte ytlig. Tvärtom tar han frågorna på allvar och verkar uppriktigt intresserad av såväl sina medarbetare som av oss från Expressen. Han stretchar generöst intervjutiden till det dubbla mot vad som har utlovats.

Petter Stordalen stretchar generöst intervjutiden till den dubbla.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

LÄS MER: Hotellmogulens dotter tar över efter pappa Stordalen

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!