Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drottningen dras in i Brexit-debatten

"Drottningen står bakom Brexit" skrev The Sun i går. Foto: The Sun
Dagen efter kom reaktionerna - och The Sun skriver bland annat att drottningen är rasande på Cameron. Foto: The Sun
De andra tabloiderna passar på att berätta hur upprörd drottningen är över att dras in i Brexit-debatten. Foto: Daily Express

Drottning Elizabeth II dras nu in den infekterade debatten om ett brittiskt EU-utträde.

“Drottningen står bakom Brexit” slår tidningen the Sun fast - och hänvisar till kritik som hon ska ha uttryckt under en lunch med toppolitikern Nick Clegg 2011.

Fast uppgifterna avfärdas som “nonsens” av Clegg - men the Sun vägrar backa.

Den 23 juni ska britterna rösta om landet ska vara kvar eller inte - något som pekas ut som en ödesfråga för hela EU-samarbetet.

I Storbritannien är debatten superhet - inte minst inom det Konservativa partiet, där premiärministern David Cameron slåss mot Londons borgmästare Boris Johnson om att Storbritannien ska stanna kvar.

Det var i går som the Sun slog fast att drottning Elizabeth II, 89, står bakom Brexit - alltså att Storbritannien ska lämna Storbritannien. Uppgiften att den populära drottningen, som anses stå över politiken, tagit ställning för ett utträde slog därför ned som en bomb.

 

LÄS OCKSÅ: Brexit-debatten pressar pundet

 

Drottningens ställningstagande är en slutsats som the Sun dragit efter att hon, enligt tidningens källor, uttryckt kritik mot EU-samarbetet under en lunch på Windsorslottet med liberaldemokraten Nick Clegg 2011, som då var biträdande premiärminister.

Enligt tidningens källor utvecklade drottningen sin EU-kritiska syn utförligt:

“EU är helt klart något som hennes majestät har passionerade känslor till."

Hovet slår tillbaka

Clegg avfärdar nu Suns uppgifter som “nonsens”

– Det är inte sant. Jag har definitivt inga minnen av ett sådant samtal, som jag misstänker att jag skulle ha kommit ihåg om det hade ägt rum, säger Clegg till tv-programmet Good Morning Britain.

Clegg kritiserar också publiceringen för att vara en del i en kampanj där drottning Elizabeth II utnyttjas för deras egen politiska agenda.

Även det brittiska hovet har slagit tillbaka - genom att anmäla formuleringarna på the Suns förstasida till den brittiska motsvarigheten till Pressombudsmannen, rapporterar tidningen Telegraph.

 

LÄS OCKSÅ: Reklamen som retar gallfeber på britterna

 

Men the Sun står fast vid uppgifterna och uppger att avslöjandet har bekräftats av två oberoende källor.

I radioprogrammet BBC Radio 4 förklarade Tony Gallagher, chefredaktör för the Sun, att han “helt säker” på att rubriken på förstasidan speglar drottningens uppfattning och hävdade att tidningen vet mycket mer än den publicerat.

Frågan om det går att översätta en kritik mot EU som uttrycks tidigare till ett ställningstagande inför folkomröstningen avfärdade chefredaktören som “semantik”.

Tony Gallagher sa också att tidningens plikt är gentemot läsarna, "inte eliten som kanske blir upprörd för vad vi har skrivit".

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!