Att kungen och barnen har stora aktieportföljer är känt sena tidigare. Men nu kan Dina Pengar berätta att även drottning Silvia har en egen aktieportfölj, vilket inte tidigigare varit känt. Foto: Linn Hedesström BladAtt kungen och barnen har stora aktieportföljer är känt sena tidigare. Men nu kan Dina Pengar berätta att även drottning Silvia har en egen aktieportfölj, vilket inte tidigigare varit känt. Foto: Linn Hedesström Blad
Att kungen och barnen har stora aktieportföljer är känt sena tidigare. Men nu kan Dina Pengar berätta att även drottning Silvia har en egen aktieportfölj, vilket inte tidigigare varit känt.  Foto: Linn Hedesström Blad
Drottning Silvia. Foto: Patrik C Österberg All Over PreDrottning Silvia. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre
Drottning Silvia. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre

Drottning Silvias
okända miljoner

Publicerad

Kungen sitter på en avsevärd och väl känd aktieförmögenhet på drygt 50 miljoner.

Men hittills okända uppgifter visar att även drottning Silvia har en matig portfölj, värd nästan 5 miljoner kronor, kan Dina Pengar avslöja.

Bara det senaste kvartalet köpte drottningen aktier för uppskattningsvis 400 000 kronor.

– Vi har väldigt långsiktiga innehav, säger Jan Lindman, ekonomichef på hovet.

Kungen och hans barn är stora ägare på börsen, med portföljer i storleksklassen 10-55 miljoner kronor.

Hittills okända ägaruppgifter som Dina Pengar tagit fram visar att även drottning Silvia har en helt egen portfölj.

- Vi brukar aldrig kommentera enskilda innehav, men sannolikheten att uppgifterna är korrekta är rätt stor, säger Jan Lindman.

Vid senaste avstämningsdatumet, den sista december, var portföljen värd drygt 4,8 miljoner kronor.

Portföljen består av det anrika verkstadsbolaget Sandvik, skogs- och hygienjätten SCA, Wallenbergarnas maktbolag Investor samt mångmiljardären Gustaf Douglas investmentbolag Latour.

Det femte kända innehavet är svenskt näringslivs mäktigaste man Fredrik Lundbergs investmentbolag som bär hans namn.

 

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Estelle spelar högt på börsen

Investerar långsiktigt

- Långsiktiga investeringar i svenskt näringsliv, det är så vi brukar resonera. Det är samma filosofi som övriga kungahuset när det gäller deras finansiella investeringar, säger Jan Lindman.

En del av innehaven är så gamla att officiella ägaruppgifter inte visar när aktierna köptes.

Men under sista kvartalet i fjol begick drottningen ägardebut i Investor och Latour, samt ökade sitt ägande i Lundbergföretagen med nästan det dubbla.

Baserat på aktuell stängningskurs på avstämningsdagen la drottningen nästan 400 000 kronor på aktieinvesteringen under sista kvartalet.

 

LÄS OCKSÅ: Victorias aktier värda över 20 miljoner kr

Tappat cirka 200 000

Under inledningen av året har dock drottningen drabbats av den allmänna motvinden på börsen, och portföljen har tappat cirka 200 000 kronor i värde.

Trots att kungahuset har täta band med H&M:s ägarfamilj Persson - bland annat umgås kronprinsessan Victoria och prins Daniel med Karl-Johan Persson och frun Leonie, äger varken drottningen eller kungen aktier i klädjätten.

Det gör däremot samtliga kungabarn.

 

Följ Dina Pengar på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen