Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Haveri för BankID – låg nere i flera timmar

BankID används för att identifiera sig mot myndigheter, företag och banker.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT
Meddelande som mötte de som försökte öppna BankID på tisdagskvällen

BankID havererade på tisdagskvällen – och låg nere i flera timmar.

Även en stund efter att driftstörningen påstods vara åtgärdad var det problem att använda appen.

Miljontals svenskar använder appen BankID för att identifiera sig när de loggar in på banken, swishar eller är i kontakt med myndigheter.

Men på tisdagskvällen havererade den.

Runt 20.30 på kvällen slog flera läsare larm till Expressen om att de inte lyckades koppla upp sig mot tjänsten. Och på hemsidan skrev BankID att det pågick en driftstörning, men man gav ingen prognos för när felet kunde vara avhjälpt.

Problem med BankID

Runt midnatt gjordes en uppdatering.

”Mellan 2020-05-05 20:50 och 2020-05-05 23:26 kan användare ha upplevt problem med BankID. Driftstörningen är nu åtgärdad”, skrev BankID då. Störningarna fortsatte även en stund efter midnatt, men vid 00.20-tiden gick det komma åt tjänsten igen.

Att inte BankID fungerar brukar ställa till det på flera håll.

Exempelvis skrev betaltjänsten Swish att man på grund av felet inte kunde genomföra några betalningar, varken för företag eller privatpersoner:

”Just nu upplever vi problem hos BankId och inga Swish-betalningar kan genomföras. BankId arbetar för fullt med att lösa problemet och vi uppdaterar vår hemsida när status ändrats. För frågor om transaktioner, var vänlig kontakta din bank”.

På Twitter frågade sig användare om fler hade problem med BankID och klagade på att de varken kunde lägga bet på olika spel, betala för pizzan eller beställa film på nätet. Även annonssajten Blocket skrev om problemet som uppstått för deras kunder. Andra konstaterade att det var tur att felet inte inträffade på måndagen – då det var sista chansen att lämna in deklarationen.

Expressen har sökt BankID utan framgång. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!