Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dra ned på risken – här är fonderna du ska ha nu

Foto: Shutterstock / Shutterstock

Börsen rasar till följd av stigande räntor, vikande tillväxt och eskalerande handelskrig. 

Det är goda anledningar att se över risken i din sparportfölj. 

Experter har länge varnat för att ett eskalerande handelskrig och stigande räntor så småningom skulle få effekt på börsen. Huruvida torsdagens ras fortsätter med samma styrka vet vi inte. Det viktiga nu är att inte paniksälja. Håll huvudet kallt – sparar du på lång sikt bör du inte röra ditt sparande. 

Men ditt sparande på medellång sikt kan du behöva se över nu när räntorna stiger och konjunkturen viker. Satsa på att ha en balans mellan räntor och aktier som du känner dig bekväm med. Det kommer säkerligen att vara en stökig period på börsen framöver. 

Så här kan du tänka med sparportföljen:

LÄS MER: Hög tid att välja nya fonder om du har tjänstepension 

Se upp med: USA

Det var bara en fråga om när uppgången skulle vända. Fallhöjden är hög på grund av höga värderingar, och det är vad vi ser i raset nu. 

Köp inte mer i USA – har du globalfonder har du redan tillräckligt. Vikta i stället ned USA.  

Se upp med: landfonder på tillväxtmarknader

Den starkare dollarn slår hårt mot tillväxtmarknader med stora budgetunderskott , som ofta har lån i dollar. I länder som Turkiet och Argentina har detta i kombination med hög inflation lett till ekonomiska kriser. Det kan vara läge att dra sig ur enskilda tillväxtmarknader, förutsatt att du inte sparar på lång sikt. 

Globalfonder: Alltid en bra bas på lång sikt

Globalfonder är fortfarande en bra grund för ett sparande på både lång- och medellång sikt, om du tål upp- och nedgångar på kort sikt. Men välj de breda, så sprider du riskerna. 

Går du på priset är Swedbank Robur Access Global  och Länsförsäkringar Global (0,2 procent i årlig avgift) billigast. Men det finns också spännande aktivt förvaltade fonder som har större möjligheter att parera tvära kast på börsen. Morgan Stanley Investment Fund har slagit både index och andra fonder i samma kategori med råge under fyra av de fem senaste åren. Den årliga avgiften på 1,84 procent är dock väldigt hög.

Blandfonder: Lägre risk – välj billigt

Blandfonder placerar i både aktier och räntor, och är ett sätt att dra ned på risken i ett läge där riskerna ökat. Men välj billiga blandfonder. Swedbank Robur Access Mix (0,2 procent i avgift) är prisvärd.

LÄS MER: Bästa metoden – så snabbt sparar du ihop till en miljon 

Räntefonder: Välj företagslån  

Företagsobligationsfonder, som investerar i företagslån, kan vara ett alternativ som inte korrelerar med börsen. 

Spiltan Högräntefond har gett lite mer än andra företagsobligationsfonder de senaste fyra åren och den årliga avgiften ligger på 0,75 procent. Simplicity Global Corporate Bond har fem stjärnor hos Morningstar och kostar 0,93 procent. Spiltan Räntefond Sverige är en billig kort räntefond. 

Breda Asienfonder: Växer på lång sikt

De kinesiska börserna har skakat på grund av handelskriget, men det är ändå i Asien vi hittar tillväxten på lång sikt. Är du beredd på svängningar och osäkerhet i det korta perspektivet kan en bred Asienfond vara ett alternativ. AMF Aktiefond Asien Stilla Havet är en aktivt förvaltad fond som placerar en stor del i Japan, och jämförelsevis lite mindre i Kina, till en kostnad av 0,4 procent. 

LÄS MER: Gör så här med ditt sparande i det politiska dödläget 

Fotnot: Detta är inte investeringsråd, utan tips på fonder och marknader som kan vara intressanta att titta närmare på. Du måste alltid utgå ifrån din individuella ekonomi, din riskvilja och ditt sparande i övrigt när du väljer fonder. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!