Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dotterns kamp mot United gav resultat

David Daos dotter Crystal Pepper har drivit processen mot United efter händelsen på flygplanet i Chicago.
En hel värld har sett bilderna och filmen när David Daos brutalts släpas ut från United-planet. Foto: HANDOUT

Filmen på läkaren David Dao som släpades ur ett United Airlines-plan på startbanan i Chicago har setts av en hel värld.

Passageraren stämde flygbolaget – som nu betalat ”okänd summa pengar”.

Det var i början av april som strålkastarna riktades mot amerikanska flygjätten United Airlines. 

Dina Pengar har tidigare berättar hur flygplansvakter släpade av 69-årige passageraren David Dao efter att planet blivit överbokat. 

Flygbolaget ville ha med fyra av sina anställda på flighten och när ingen av passagerna erbjöd sig att kliva av blev David Dao, 69, från Elizabethtown i Kentucky slumpmässigt vald. 

 

LÄS MER: Han släpades av planet: ”Har ont överallt” 

 

Medpassagerare såg hur bryskt mannen blev behandlad när han protesterande rycktes upp ur sitt stolssäte. I tumultet slog han inför chockade medresenärer ut två framtänder, bröt näsan och fick hjärnskakning när han släpades ur planet. 

Filmen spred sig sedan på nätet och orsakade en kritikstorm mot United Airlines. 

Fått pengar av flygbolaget 

Efter att filmen publicerats har protester mot United Airlines avlöst varandra, inte minst bland asiatiska grupper i USA.

Protester mot United Airlines i Chicago tidigare i april. Foto: CHRIS SWEDA

Mannen stämde sedan United Airlines och har fått en okänd summa pengar av flygbolaget, det framgår av ett pressmeddelande.  

 

LÄS MER: United Airlines besked: Betalar alla på planet  

 

Hur mycket pengar det rör sig om är oklart, men parterna ska ha varit eniga. 

Chicago Sun Times har pratat med en av David Dao advokater, Thomas Demetrio. 

”United har tagit fullt ansvar för vad som hände på flyg 3411, utan försök att klandra andra, inklusive Chicago stad” säger advokaten som även berömmer United för att de tar ansvar för det inträffade. 

David Daos dotter Crystal Pepper med familjens advokat Stephen Golan vid en presskonferens efter att avtalet med United blivit klart. Det är dottern som frontat procesen mot United. Foto: TERESA CRAWFORD

I pressmeddelandet passar flygbolaget även på att understryka att de ser fram emot att implementera de förbättringar som de har utlovat. 

”Vilket kommer att sätta våra kunder först i allt vi gör”, lovar det kritiserade bolaget. 

Kritikstorm mot United 

Händelsen har orsakat en stor pr-kris hos United Airlines – som nu gjort allt för att reducera skadorna på sitt varumärke. Dessutom har flera konkurrenter och komiker tagit tillfället i akt att driva om flygbolaget. Ett stort antal användare på recensionssajten Yelp har gått in och gett både United Airlines och flygplatsen i Chicago bottenbetyg.

Mediaintresset för David Dao vs United har varit enormt. Ingen av parterna vill avslöja exakt hur mycket David Dao får i ersättning från flygbolaget. Foto: TERESA CRAWFORD

United Airlines vd Oscar Munoz gick tiigare ut och beklagade det som inträffat, men chefens ordval upprörde kritikerna ytterligare. I ett första pressmeddelande bad han om ursäkt för att flygbolaget blivit tvungna att "omplacera" passageraren. 

United Airlines har tidigare meddelat att alla som vistades på flygplanet vid incidenten ska få sina pengar tillbaka. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!