Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hoten mot Sverige efter Trumps nya utspel

Asienbörserna reagerade negativt på USA:s hot om tullar 6000 kinesiska varor. Foto: KOJI SASAHARA / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och hustrun Melania anländer till Storbritannien för ett besök, samtidigt som hoten om upptrappat handelskrig. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Kinas president Xi Jinping. Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

USA trappar nu upp striden mot Kina och förbereder nya tullar mot kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar, uppger CNN.

Kina varnar redan för motåtgärder och Asienbörserna faller.

– Många svenska företag följer utvecklingen med en klump i magen, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms handelskammare.

Uppgifterna om att Trumps administration planerar att införa ytterligare omfattande tullar mot Kina skapar orosmoln även hos svenska företag.

– Det är mycket som kan gå snett med den här konflikten så marknaderna reagerar nu ganska kraftfullt på olika utspel – så på kort sikt kan Sverige påverkas genom att det blir oroligt på finansmarknaderna, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms handelskammare.

Förra veckan införde USA 25-procentig tull på 800 olika kinesiska varor till ett värde av 34 miljarder dollar (motsvarande drygt 297 miljarder kronor).

Det handlade om bland annat maskiner, medicinsk utrustning och bildelar.

– Man ska komma ihåg också att USA är en så enormt stor marknad så de är inte så känsliga för ett handelskrig och det är därför de ångar på. Det vet Donald Trump och det vet den amerikanska regeringen, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Kina svarade med nya tullar

Kina svarade snabbt med att införa tullar på 500 amerikanska varor till motsvarande värde, bland annat jordbruksprodukter som sojabönor och kött.

– USA har startat det största handelkriget i historien, anklagade kinesiska myndigheter.

https://twitter.com/Reuters/status/1016908925940240385

– Kina säger att man kommer köra öga för öga och tand för tand. Det innebär att det kan spåra ur och bli ett fullskaligt handelskrig till slut, säger Andreas Hatzigeorgiou.

För Sverige som är ett relativt litet land och till stor del beroende av export och handel är en sådan utveckling särskilt riskfylld, enligt Hatzigeorgiou.

– Väldigt många jobb i Sverige är beroende av goda förutsättningar att kunna sälja till den amerikanska marknaden. USA är vår viktigaste exportmarknad utanför Europa, så får vi försämrade handelsvillkor med USA så blir det mycket som står på spel. Svårare att få in pengar i välfärden till exempel, säger han.

Nu planerar Trumps administration nya tullar mot kinesiska varor. Det är tusentals varor – till exempel frukt, grönsaker, handväskor, kylskåp, kläder och idrottsutrustning – som omfattas den här gången.

– Det är Donald Trump som eskalerar det här och jag tror att Trump tror att han har mycket att vinna på det helt enkelt. Att – från hans synvinkel i alla fall – jämna ut handelsreglerna till USA:s fördel, säger Joakim Bornold.

Gäller 6000 olika varor

Uppgifterna kom på tisdagen från den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer.

Påslaget ska vara tio procent på varor till ett värde motsvarande 200 miljarder dollar.

Enligt Trump ska det ses som ett straff för att Kina stulit "amerikansk teknologi och intellektuell egendom".

 

https://twitter.com/cnnbrk/status/1016823522495168512

 

Kinas handelsministerium varnar för motåtgärder. Man kallar USA:s agerande för "oacceptabelt".

– USA:s handlade skadar inte bara Kina, utan resten av världen och USA självt, uppger ministeriet i ett uttalande enligt CNN.

Reaktionen på Asienbörserna var under onsdagens inledande handel negativ. Trumps senaste utspel skapar ny handelsoro och i Tokyo backade börsen under morgontimmarna med nästan 1,5 procent. Nedgången på Hang Seng i Hongkong var ungefär lika stor.

– Det känns som att alla är förlorare till slut någonstans, men vad som kommer att hända tror jag är att USA helt enkelt tappar makt och inflytande globalt. Men också att Europa och Kina gaddar ihop sig lite mer , säger Joakim Bornold.

Trump kritisk mot EU-länder också

Den amerikanske presidenten är missnöjd med USA:s handelsunderskott inte bara gentemot Kina, utan även mot europeiska länder.

Trumpadministrationen har sedan tidigare infört ståltullar mot EU. 

Både USA:s ståltullar och EU:s motåtgärder påverkar svenska företag negativt genom ökade kostnader för handel med USA, enligt Andreas Hatzigeorgiou.

En bransch i Sverige som lever särskilt farligt framöver är bilindustrin.

– Det är något som Trump har nämnt specifikt att han är irriterad över att Europa har högre tullar på amerikanska tullar än USA har på europeiska bilar, så det skapar en oro i branschen, säger Andreas Hatzigeorgiou.

 

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1016757033071079424

 

I en tweet på tisdagskvällen beklagar Donald Trump att länderna i Europa gör det omöjligt för amerikanska bönder, arbetare och företag att tjäna pengar där.

"Trots det tycker de att vi glatt ska försvara dem genom Nato och betala för det. Detta fungerar helt enkelt inte", skriver Trump.

– USA har varit en enormt stark spelare länge, nu har även andra börjat växa sig starka. Då tycker USA att man har gjort det på deras bekostnad – det är jag mer tveksam till, säger Joakim Bornold.

Enligt Bornold är Kina en maktfaktor i dag på ett sätt som de inte var för 10 år sedan, bland annat eftersom USA har släppt en stor del av sin produktion dit. 

– Man får skylla sig själv när man släppte sin produktion dit, säger han.

Kan gynna Sverige 

Hur handelskonflikten kommer att slå mot svenska sparare och företag är för tidigt att säga, enligt Joakim Bornold.

– Vissa varor kanske blir lite dyrare på grund av strafftullar. Vad gäller svenska företag känns det väldigt individuellt hur de drabbas – vissa kanske har otur och drabbas av en viss tull och andra kanske gynnas för det försvårar för amerikanska konkurrenter.

Enligt Andreas Hatzigeorgiou kan Sverige få vissa fördelar av handelskonflikten på kort sikt.

– Det här gör det lite svårt för amerikanska företag att göra affärer i Kina. Det kan göra att vår konkurrenssituation förbättras på marginalen i Kina.

SÅ PÅVERKAS SVERIGE

Oroliga finansmarknader: "Det är mycket som kan gå snett med den här konflikten så marknaderna reagerar nu ganska kraftfullt på olika utspel – så på kort sikt kan Sverige påverkas genom att det blir oroligt på finansmarknaderna", säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms handelskammare.

Svensk bilproduktion: "Trump har nämnt specifikt att han är irriterad över att Europa har högre tullar på amerikanska tullar än USA har på europeiska bilar, så det skapar en oro i branschen", säger Andreas Hatzigeorgiou.

Litet exportberoende land: "USA är vår viktigaste exportmarknad utanför Europa, så får vi försämrade handelsvillkor med USA så blir det mycket som står på spel. Svårare att få in pengar i välfärden till exempel", säger Andreas Hatzigeorgiou.

 

 

 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!