Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump hotar EU med tullar på ost och vin

Donald Trumps regering hotar med tullar mot EU.Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
EU-ländernas stöd till franska Airbus skadar amerikanska Boeing, enligt USA.Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA kommer att införa tullar på över 100 miljarder kronor för handelsvaror från EU.

Det hävdar Donald Trump på Twitter.

”EU har utnyttjat USA för handel i flera år. Det kommer det snart vara stopp för!”, skriver presidenten.

Donald Trumps regering har föreslagit nya handelstullar på motsvarande 100 miljarder kronor för flera varor från EU-länderna. Om förslaget blir verklighet kommer bland annat ost, viner, helikoptrar och kläder att drabbas, enligt Bloomberg.

En av USA:s myndigheter för internationell handel, USTR, presenterade på måndagen en lång lista över varor som kan få stora avgifter för att exporteras till landet. 

Listan är ett svar på EU:s stöd till den franska flygplanstillverkaren Airbus som enligt Världshandelsorganisationen, WTO, orsakar skada för amerikanska Boeing, uppger USTR.

– När EU stoppar dessa skadliga subventioner kan ytterligare amerikanska tullar, som införs som ett svar på detta, upphävas, säger chefen för myndigheten Robert Lighthizer, enligt deras hemsida.

USA hotar EU med nya tullar

Men hoten kommer bara genomföras om de får godkänt av WTO, en institution som Donald Trump tidigare starkt kritiserat, enligt Bloomberg.

På tisdagseftermiddagen, svensk tid, twittrade Donald Trump att USA kommer att införa tullar på 11 miljarder dollar. Det motsvarar drygt 100 miljarder konor.

”WTO menar att EU:s subventioner till Airbus har haft negativ inverkan på USA, som nu kommer att införa tullar på 11 miljarder dollar på EU-produkter! EU har utnyttjat USA för handel i flera år. Det kommer det snart vara stopp för!”, skriver Donald Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1115578769518018560

Tullarna gäller bland annat flera olika sorters ostar och viner, men också helikoptrar och kläder som till exempel skiddräkter.

USA har klagat på Airbus tidigare

Förslaget kommer nästan 15 år sedan USA för första gången klagade hos WTO på det europeiska stödet till Airbus. Frågan utreds fortfarande i handelsorganisationen.

Donald Trump med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer.Foto: MIKE THEILER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Det här fallet har varit i en rättstvist i 14 år och nu är det dags för handling, säger Robert Lighthizer.

EU-länderna är just nu i slutskedet av interna samtal om villkoren för nya förhandlingar med USA om industritullar. Flera länder är redan skeptiska till förhandlingar med Trump och de nya hoten befaras göra frågan ännu mer svårlöst, enligt Bloomberg.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!