Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domstolen strök två miljoner från advokatens faktura

Advokaten Jens Högström yrkade på 4,7 miljoner kronor i ersättning, men fick 2,6 miljoner kronor.Foto: OLLE SPORRONG
Enligt åtalet har knarksmugglarna fört in 142 kilo kokain och heroin via Nederländerna till Skandinavien.Foto: Polisen

Domstolen stryker 2 096 022 kronor från advokat Jens Högströms faktura i Sigma-målet. 

Advokaten vänder sig mot beslutet och ska nu överklaga domen. 

– Det blir en rättssäkerhetsfråga som till syvende och sist riskerar att drabba klienten, säger Jens Högström.

I fredags föll domen i Göteborgs tingsrätt i det jättelika Sigma-målet, som rör narkotikasmuggling i mångmiljonklassen. 14 personer dömdes till långa fängelsestraff.

Advokaten Jens Högström företrädde en 43-årig nigeriansk medborgare som dömdes till fem års fängelse och 15 års utvisning. Högström yrkade på 4,7 miljoner kronor i ersättning, inklusive moms, för sitt och byrån Edge brottmålsadvokaters arbete med målet – högst av samtliga försvarare i målet. 

– Att just min faktura sticker ut beror på att min klient suttit häktad i Göteborg respektive Karlstad. Många av mina kostnader är kopplade till resor och besök av klienten – medan flera av de andra advokaterna haft klienterna på samma plats som deras kontor. 

Edge brottmålsadvokater Jens Högströms kostnadsräkning. Tingsrätten satte sedan ned den till 2 570 878 kronor.Foto: Skärmdump / Skärmdump

Totalt begärde försvararna i målet 40 miljoner kronor i ersättningar, men tingsrätten skrev ner summan till 27 miljoner kronor. Högströms faktura skrevs ned kraftigt till endast 2 056 702 kronor för arbete, utlägg och tidsspillan plus 514 176 kronor i moms, vilket DN var först att rapportera om. 

Jens Högström beskriver domen som orättvis och menar att det är en fråga om rättssäkerhet för att klienterna ska kunna få ett väl förberett försvar. 

– Det här är ett ärende som är svenska tullens, enligt egen utsago, största ärende. De har haft två fulla kontor i Göteborg och Stockholm, hjälp av utländsk polis, flera åklagare och NFC – det är en omfattande personalstyrka som jobbat i det här målet i minst ett år, innan vi försvarare får ta del av materialet, säger han. 

Domstolen: ”Inte rimlig”

Domstolen slår ner på Högströms inläsningskostnader av den 12 000 sidor långa utredningen, att han avböjt att medverka via videolänk och att han sammantaget lagt för mycket tid på målet

”Tingsrätten ifrågasätter inte att Jens Högström faktiskt har lagt ner mycket tid, men mot bakgrund av att NN (klienten reds. anm.) inte har haft en framträdande roll och förekommer i en begränsad åtalspunkt är den nedlagda tiden inte rimlig” 

Ska överklaga

Jens Högström kommer överklaga domen och trycker på att han måste läsa in hela utredningen för att kunna försvara sin klient: 

– Jag tycker att hela domstolens motivering i det här målet är olycklig. Det skickar fel signaler till samhället.  

Åklagaren Karolina Lindekrantz välkomnar att tingsrätten slog ned på advokaternas fakturor.Foto: Lovisa Waldeck

Åklagaren Karolina Lindekrantz välkomnar domstolens bedömning av advokaternas fakturor och säger: 

– Vi kan ju se att tingsrätten till stor del gått på vår bedömning. Det är 15 olika kostnadsräkningar och då har vi slagit ner på olika punkter. Främst slentrianmässiga punkter men bland annat de hundratals påtalade timmar på inläsning av arbetsmaterial, säger hon och fortsätter: 

– Generellt handlar det här om statens pengar som man ska behandla på vettigt sätt. Om tingsrätten inte tycker att folk läser in målet på ett vettigt sätt, då ska det falla tillbaka på advokaterna. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!