Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domstol förbjuder Bynks marknadsföring

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Företaget Bynk går numera under namnet Rocker
Patent- och marknadsdomstolen i Stockholm förbjuder Bynks reklam.Foto: MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Konsumentombudsmannen får rätt mot låneföretaget Bynk i Patent- och marknadsdomstolen. 

Domstolen förbjuder nu bolaget att fortsätta med sin marknadsföring.

Företaget Bynk har i en rad reklamfilmer uppmanat konsumenter att ”bynka”, vilket syftat till att man ska ta nya lån för att lösa sina ekonomiska problem. 

Konsumentombudsmannen, KO, menar att marknadsföringen framställt lånen på ”ett lättvindigt och oproblematiskt sätt” att lösa sina ekonomiska bekymmer på. 

Förbjuder reklamen

Nu går Patent- och marknadsdomstolen på KO:s linje och förbjuder Bynk – som nu bytt namn till Rocker – från att fortsätta med reklamen. Rocker har slutat med den marknadsföringen, men riskerar böter på en halv miljon kronor om man börjar med det igen.

– Reklamen lyfter fram lån som ett bekymmersfritt sätt att klara vardagen utan hänsyn till de generella riskerna med konsumentkrediter. Vi tycker att det är bra att domstolen delar vår uppfattning att företagets reklam inte hållit sig till lagens krav på måttfullhet, säger Daniel Karfs, biträdande Konsumentombudsman i ett pressmeddelande.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!