Dömer ut rutavdraget trots 30 000 nya jobb

Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) debatterade rutavdraget på onsdagen.

30 000 nya jobb efter rutreformen.

Men Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt ångrar inte sitt motstånd mot avdraget.

– Det är i de rikaste förorter som detta utnyttjas.

Jonas Sjöstedt svarade på en fråga från Centerledaren Annie Lööf som noterade att avdraget skapat 30.000 nya jobb, främst bland utrikes födda kvinnor, vid onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

– Nej, inte alls. Av flera skäl. Ser man på fördelningseffekterna så gynnar avdraget höginkomsttagare. Det är i de rikaste förorter som detta utnyttjas. Tänk om vi kunnat använda dessa pengar i välfärden i stället. Jag tycker det var ett bättre alternativ då, jag tycker det än, sade han i riksdagens partiledardebatt på onsdagen.

Han svarade på en fråga från Centerledaren Annie Lööf som noterade att avdraget skapat 30.000 nya jobb, främst bland utrikes födda kvinnor.

– Lägre skatt är ingen subvention, sade Annie Lööf.

LÄS MER: Rutavdragen ökar – rotavdragen minskar 

”Fördelning efter plånbok”

Vänsterledaren replikerade att ”jag vill ha fördelning efter behov, du vill ha det efter plånbok”.

Jonas Sjöstedt sade i sitt anförande att det är Vänsterpartiet som har gjort att Sverige har kunnat styras under mandatperioden.

– Det är vi som gjort att Stefan Löfven kunnat var statsminister. Vi står för stabiliteten… Mycket av det som har hjärta i politiken kommer från Vänsterpartiet, sade han.

Jonas Sjöstedt sade att mycket står på spel i valet i höst och hävdade att ”en röst på Ulf Kristersson är en röst på Sverigedemokraterna”.

Såväl Liberalernas partiledare Jan Björklund som Andreas Carlson, Kristdemokraterna, anklagade Vänsterpartiet för att inte ha utnyttjat sitt politiska inflytande när det gäller neddragningarna av LSS.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!