Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dollarn nere under nio kronor – lägsta sedan 2019

Dollarn är nere under nio kronor för första gången på 18 månader.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
I januari 2019 låg dollarn på nio kronor senast.
Foto: Skärmbild / Skärmbild

Kronan fortsätter stärkas mot dollarn. 

Och dollarn låg på måndagen för första gången på 18 månader under 9 kronor. 

Det finns flera tecken på att dollarn nådde upp till sitt tak i samband med den värsta oron kring corona på finansmarknaderna. Därefter har den amerikanska valutan redan börjat försvagas och kan ha inlett en längre period med nedgång.

Det skriver Ken Orchard, strateg och förvaltare på T. Rowe Price, i en analys.

”Coronaviruskrisen kan utgöra dollarns topp i sin uppåttrend. Redan före pandemin fanns det indikationer på att dollarn kunde ha nått slutet på uppgångsperioden”, skriver han med påpekande att T. Rowe Price ansåg att dollarn var 8 procent övervärderad vid utgången av 2019.

”Nedsvalning”

Statusen som säker hamn fick dollarn att fortsätta upp under mars men efter nedgången därefter finns det ”nyckelfaktorer som indikerar att dollarn kan möta en utdragen period av depreciering” framöver.

”Det finns anledning att tro att nuvarande nedsvalning för dollarn kan vara starten på en ny nedåtcykel”, skriver Ken Orchard som konstaterar att dollarförstärkningen inför corona gick hand i hand med börser kring toppnivåer. Detta på samma sätt som dollarn var stark kring millennieskiftet för IT-kraschen och Feds efterföljande räntesänkningar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!