Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dollarmiljardären skänker nästan hela sin förmögenhet till klimatet

Jeremy Grantham skänker 1 miljard dollar för klimatets skull.
Foto: AP

Den kände investeraren Jeremy Grantham har beslutat att skänka drygt 1 miljard dollar för att bekämpa klimatkrisen, skriver Dagens Industri

– Det är inte för välgörenhet utan för mina barnbarn, säger han till danska Børsen

LÄS MER på Expressen Klimat

Jeremy Grantham, 80, är känd för att ha förutsett ett antal spekulationsbubblor. Både it-kraschen och finanskrisen 2008 såg han komma, skriver Di. 

Han är medgrundare till den Bostonbaserade kapitalförvaltaren Grantham, Mayo & van Otterloo (GMO). 

Numera lägger Jeremy Grantham sin tid och sina pengar på klimatkrisen. 

– Det är inte frågan om välgörenhet, det är för mina barnbarn, säger han till danska Børsen. 

För att föregå med gott exempel lovade han nyligen att skänka 98 procent av sina personliga tillgångar, motsvarande drygt 1 miljard dollar, i syfte att ge sitt bidrag till forskning och ökad kunskap, skriver Di. 

Jeremy Grantham säger till Børsen att han är långtifrån den enda som är beredd att ge bort stora delar av sitt kapital för det de tror på – vilket inte sällan är klimatrelaterad verksamhet.

– Jag träffar många andra superrika som frågar själva vad de ska göra av sina pengar. Särskilt den yngre generationen är intresserad av att lägga dem på miljön, säger han. 

Trendigt att skänka pengar till klimatet

Trenden med fler yngre givare bekräftas till Dagens Industri av Johanna Palmberg, forskningsledare på Entreprenörskapsforum och docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola. 

– Ett skäl till att fler ger tidigare i livet är just att de i många fall har inspirerats av andra framgångsrika entreprenörer som bestämt sig för att ge, säger hon till Di. 

– Det visar på ett ökat engagemang. Intresset för filantropi har ökat och det är mer accepterat i dag än för några år sedan. Miljö och klimat har tagit större plats i debatten. Det är en av flera utmaningar som filantroper i dag vill ta sig an, säger Johanna Palmberg till Di.  

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!