Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Doldismiljardären la upp 93 miljoner för nya huset

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Patrick Söderlund.Foto: KARINA LJUNGDAHL / IBL

Doldismiljardären Patrick Söderlund köpte ett av landets dyraste hus i år.

Spelmagnaten – som betalade 93 miljoner kronor för en villa i Djursholm – är sedan många år en av de högst betalda svenskarna, senast med 175 miljoner i årsinkomst.

Han beskriver sig själv som både slacker och tävlingsmänniska.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Patrick Söderlund, 47, brukar kallas ”den mäktigaste svensken i spelvärlden”. Han var i tolv år en av de högsta cheferna på den amerikanska speljätten Electronic Arts (EA), där han ansvarade för bland annat globala spelserier som FIFA, Need for Speed, Medal of Honor och Battlefield.

Han hoppade 2018 av toppjobbet på EA för att öppna eget hemma i Sverige. Och lämnade därmed årslöner på mellan 150 och nära 300 miljoner kronor för att starta Embark Studios, som ska bygga en ny teknisk plattform för spelutveckling och ta fram egna spel.

”Bättre Barcelona än Div 1-lag”

Han gick ut med höga ambitioner.

– Det är bättre att bygga ett FC Barcelona direkt än ett division 1-lag. Det här kommer inte att vara en arbetsplats för vem som helst. Vi ställer höga krav, men kommer att betala konkurrensmässiga löner, sade Patrick Söderlund till DI Digital vid starten

– Om vi är 250 personer inom två år blir jag inte förvånad, sade han – och är på god väg att nå det målet; Embark har i dag 150 anställda.

Strax efter starten värderades bolaget till 2,7 miljarder kronor – utan att ha tagit fram ett enda spel. Det skedde när den japansk-koreanska spelkoncernen Nexon köpte 73 procent av företaget.

Förmögenhet 1,9 miljarder

Patrick Söderlunds privata förmögenhet uppskattas till 1,9 miljarder kronor, enligt Dagens Industri.  

Han har gjort en lång resa sedan han som barn passionerat ägnade sig åt tv-spel. Som ung recenserade han datorspel i en branschtidning. Han blev vd på svenska Dice som utvecklade den omåttlig populära serien Battlefield – som anses vara en av Sveriges största kulturexporter genom tiderna.

EA köpte Dice 2006 med succéprodukten Battlefield och chefen Söderlund, som därmed blev en av de högsta ansvariga i det amerikanska jätteföretaget. Där var han högt uppskattad och belönades rikligt för mödan. Hans deklarerade inkomst av tjänst under senare år ser ut så här:

2018 – 175 miljoner kronor; 2017 – 162 miljoner; 2016 – 156 miljoner; 2015 – 277 miljoner.

Under 2018 hade han också en kapitalinkomst på 132 miljoner kronor.

Villan i Djursholm.Foto: OLLE SPORRONG
Den är 450 kvadratmeter och kostade 93 miljoner kronor.Foto: OLLE SPORRONG

Näst dyraste villan

Patrick Söderlund håller en mycket låg medieprofil; han har inte gett någon större intervju om sina personliga förhållanden sedan 2014. Men doldismiljardären gjorde i år en spektakulär affär som hamnade näst högst bland de dyraste villaköpen i Sverige i år.

Han köpte en 450 kvadratmeter stor villa i Djursholm för 93 miljoner kronor. Tidigare har han bott på en hästgård i Ekerö utanför Stockholm.

Söderlund placerar sina pengar i aktier, bland annat i börsföretaget Hexagon där han sitter i styrelsen. Jämförelsevis mindre summor lägger han på snabba bilar. Han har tidigare berättat om sitt bilintresse och att han tävlat tills en olycka satte stopp för karriären som racerförare.

Tre Porschar

I dag har han i garaget bland annat en Porsche 911 Carrera, en Porsche 911 Speedster, en Porsche Taycan Turbo, en Mercedes-Benz GLS 400, en Tesla Model 3 samt en Ford GT. Samtliga av 2019 och 2020 års modeller – utom Forden som är från 2018.

En Porsche Taycan Turbo, dock av äldre modell.
En Tesla Model 3.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ford GT har en minst sagt sportig silhuett.

Han berättade 2014 för Dagens Industri att han som 29-åring tog en licenskurs för att köra bil på tävlingsbana. Han körde sin första tävling tre veckor senare i en egen nyköpt bil.

– Jag lärde mig snabbt och var väl en okej amatör, men i slutet av 2010 kraschade jag. Jag frontalkrockade i hög hastighet med ett räcke och slog mig ordentligt. Det gjorde att jag blev rädd, sade han till DI.

I dag följer han biltävlingarna hemma i tv-soffan.

Han är duktig golfare och har en bakgrund som elitspelare i volleyboll. Han spelade i elitserien för Sollentuna och gjorde 13 landskamper 1999–2000.

”Slacker som tog sovmorgnar”

Han är en rastlös tävlingsmänniska men saknar högre formell utbildning.

– Jag var en slacker, tog sovmorgnar och spelade dataspel. Jag var en sådan som lärarna inte förstod sig på. Hade lätt för att lära, men ingen disciplin, sade han till DI.

Tidigare i år startade Patrick Söderlund och hans sambo Jessica Dahlberg tillsammans med ett antal ledande näringslivsprofiler projektet Conquer, som ska hjälpa vården med sjukvårdsutrustning, rapporterar Breakit. Syftet är bidra till utrustning för att behandla och förhindra spridning av covid-19-smitta. 

Patrick Söderlund meddelar via Embark Studios kommunikationschef att han avstår från att ge intervjuer.

Se Elin Nordegrens enorma lyxhus i Florida

8 000 kvadratmeter trädgård – betalade 87 miljoner kronor.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Inger Nilsson drabbades av covid-19: ”Jag blev rädd”

”Min kropp är trött” • Så lever hon nu

Så mycket dyrare blir din tjänstebil i nya regelverket

Laddhybriderna mister sin rabatt redan vid årsskiftet

Stjärnmäklaren drogades med eter: ”Kunde ha dött”

Säkerhetsexperten: Så skyddas svenska miljonärerna i Marbella