Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Doldisförfattaren tjänade 47 miljoner – under ett år

Författaren Fredrik Backman drog in 47,5 miljoner i fjol. Foto: LINNÉA JONASSON BERNHOLM
”En man som heter Ove” – bok- och filmsuccé. Foto: FORUM
”Min mormor hälsar och säger förlåt” gavs ut 2013. Foto: MÅNPOCKET

Fredrik Backman drog under förra året in 47,5 miljoner kronor och surfar på en makalös framgångsvåg. 

Den stenrike 37-åringen lever ett lugnt familjeliv och tycker om att spela Minecraft med barnen. 

– Och när mina barn har somnat dricker jag vin med min fru och tittar på superhjältefilmer, berättade han under sitt sommarprat i Sveriges Radio P1.  

LÄS MER: Bokmässan 2018: Allt du vill veta om program, tider och priser 

 

Nyligen lämnade författaren Fredrik Backman in bolaget Vecka 16 AB:s årsredovisning – och den tillbakadragne 37-åringens omåttliga framgångar fortsätter. 

Under förra året ökade bolagets omsättning med nästan 19 miljoner kronor och hamnade på 47,5 miljoner kronor. 

Vinsten steg till 37,5 miljoner kronor. 

LÄS MER: GW:s klipp: ”Kommer bli ansenliga intäkter”

Säljer bäst bland bestsellerförfattarna

Det kan jämföras med andra bestsellerförfattare, som polisprofessor Leif GW Persson vars bolag under 2016 hade en omsättning på 23,6 miljoner kronor, David Lagercrantz vars bolag omsatte 25,7 miljoner kronor och deckardrottningen Camilla Läckberg vars bolag omsatte 20,1 miljoner kronor under samma år. 

Fredrik Backman sparar miljonerna i egna bolaget och tar relativt blygsamma utdelningar. Foto: LINNÉA JONASSON BERNHOLM / FORUM

LÄS MER: Backmans succé: 30 miljoner kronor

Samlar miljonerna på hög i egna bolaget

Miljonframgångarna till trots lever Fredrik Backman ett tillbakadraget familjeliv, som inte verkar innehålla några extravaganser. 

Han tog "bara" ut tre miljoner kronor i utdelning och samlar pengarna på hög i bolaget – som nu har ett eget kapital på 57,3 miljoner kronor.

–  Jag eftersträvar att på alla sätt jag kan leva ett så tråkigt liv som möjligt. Mina barn säger att deras pappa jobbar med att knappa på dator och när människor frågar om jag vill åka på resor, på galor eller mingel svarar min fru: "Jag beklagar, men Fredrik tycker inte det är roligt att ha roligt, förstår ni", berättade Fredrik Backman under sitt sommarprat i P1, som var en av de mest uppskattade under förra året. 

Filminspelning av ”Britt-Marie var här”. Pernilla August spelar huvudrollen som Britt-Marie och Tuva Novotny regisserar. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Deckardrottningens årsuttag: 24 miljoner 

Efter Oscarssuccén med "Ove" – "Britt-Marie" blir film

Just nu pågår filmatiseringen av hans storsäljare "Britt-Marie var här", som regisseras av Tuva Novotny med Pernilla August i huvudrollen. 

Bakom förra årets rekordomsättning ligger miljonförsäljningar av böcker som "En man som heter Ove", som översatts till över 40 språk världen över och vars filmatisering belönades med två Oscarsnomineringar. 

En bok som först refuserades av flera förlag. 

– En av dem skrev att de för all del tyckte att historien var trevlig. Men sedan skrev de "men vi ser ingen kommersiell potential i den", berättade Fredrik Backman under sitt sommarprat. 

Filmatiseringen av "En man som heter Ove" nominerades i två Oscarskategorier. Här är regissören Hannes Holm tillsammans med skådespelarna Bahar Pars och Rolf Lassgård, som spelade huvudrollerna. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: GW Perssons rekord: Omsatte 23,5 miljoner

Så fick Fredrik Backman idén till karaktären "Ove"

Fredrik Backman kommer från Helsingborg, där han först jobbade som truckförare. Han försörjde sig sedan som bloggare, krönikör och frilansskribent. Bland annat för magasinet Café, där en kollega gav honom idén till berättelsen om "En man som heter Ove". 

Kollegan skrev en bloggpost om att han sett en man, som hette just Ove, explodera i ilska när han skulle köpa biljetter till ett konstmuseum – innan mannens fru gick emellan. 

– Min fru läste bloggposten och sa: "Så här är livet med dig". Jag är inte särskilt socialt kompetent. Jag är inte duktig på att prata med folk. Min fru brukar säga, "din volym är alltid på 1 eller 11, aldrig mellan", berättade Fredrik Backman under en av sina sällsynta intervjuer, i New York Times

Barnboksförfattaren Astrid Lindgren var viktig för Fredrik Backman under barndomen. Foto: LARS EPSTEIN / DN

LÄS MER: Lagercrantz miljonregn efter Millennium-boken

Delade ut "Bröderna Lejonhjärta" under bokmässan

Fredrik Backman har växt upp med Astrid Lindgrens berättelser och har beskrivit hur hennes författarskap förändrade allt för honom i barndomen. 

Under förra årets bokmässa skänkte han 600 exemplar av "Bröderna Lejonhjärta". I ett meddelande till böckerna skrev författaren att han hoppades på att den som läste skulle bli modig och snäll, i stället för en idiot. 

”Jag är vuxen nu, jag har egna barn, och jag vet nästan aldrig hur jag ska svara på deras frågor om allt i livet som är svårt och ont och obegripligt orättvist. Varför människor hatar varandra och varför vuxna går runt på gatorna och skriker. Men när man inte vet något så frågar man den smartaste man vet, och jag vet ingen smartare än Astrid”, skrev han på Facebook. 

Expressen har sökt Fredrik Backman. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!