Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Doldis skänker två miljarder till forskning

Bengt Sjöberg har genom åren som finansdoldis byggt upp en stor förmögenhet, bland annat genom företag i transportsektorn i Asien och vindkraft i Sverige. Foto: Hans Reuterskiöld/Kungliga Vetenskapsakademien
Foto: / SHUTTERSTOCK

Här är doldisen som donerar en rekordsumma till cancerforskning.

Affärsmannen Bengt Sjöberg - själv svårt sjuk i cancer - skänker två miljarder kronor för att finna bot på lungcancer.

– Jag ger bort huvuddelen av min förmögenhet, säger Bengt Sjöberg.

Bengt Sjöberg, 66, har genom åren som finansdoldis byggt upp en stor förmögenhet, bland annat genom företag i transportsektorn i Asien och vindkraft i Sverige.

I januari fick han beskedet att han drabbats av en svår, obotlig form av lungcancer. Nu donerar han en rekordsumma, två miljarder kronor, till cancerforskning i Sverige.

En stiftelse, Sjöbergstiftelsen, ska i samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien förvalta pengarna.

– Jag har funderat på att sätta upp en stiftelse för välgörande ändamål i flera år. Men till vad och hur mycket bestämdes när jag själv fick lungcancer. Min prognos är dyster och det är egentligen en dödsdom, säger han.

Han berättar att det var ett naturligt beslut.

– När du inser att du inte blir 100 år utan det bara är fråga om veckor kvar att leva... Nu ger jag bort huvuddelen av min förmögenhet för att jag känner så mycket för den här saken. Det är naturligt att ge den här gåvan, och jag hoppas att den ska innebära en meningsfull förbättring. Att den ska göra någon skillnad för de som har lungcancer i Sverige i dag.

Pris och nytt cancercenter

Stiftelsen kommer att ha sitt säte i Lysekils kommun, där Bengt Sjöberg kommer från.

Ett nytt pris, på nobelsumman åtta miljoner kronor, ska instiftas och ytterligare miljoner delas ut årligen. Diskussioner förs också med Karolinska Institutet om att bygga ett nytt cancercenter.

Bengt Sjöberg har tidigare haft tankar på att skänka en stor summa pengar till välgörande ändamål, att det blev just till cancerforskning är ett direkt resultat av diagnosen.

– Min pappa blev 101 och mamma 95 och jag har tre kärnfriska äldre bröder. Jag har aldrig rökt och det fanns ingen indikation på att jag riskerade att få lungcancer, så det slog ned som en blixt från klar himmel, säger han.

– Efter att ha gått igenom det här så inser man verkligen vilket skit det är, att bli drabbad av cancer.

Vill se icke-konventionella metoder

Bengt Sjöberg menar att en stor del av forskningen finansieras av de stora läkemedelsföretagen. Något som påverkar forskningen. Han vill bryta upp det.

– De har ett intresse, det är att tjäna så mycket pengar som möjligt. Det styr den befintliga forskningen, och det värsta som kunde hända för dem är att någon hittar ett naturläkemedel som kan bota cancer.

Han vill därför öppna upp för forskning kring icke-konventionella metoder som kan ge snabbare resultat.

– Jag vill ha en forskning som utgår från patientens intresse, och inte läkemedelföretagens intressen. Cancer har blivit en folksjukdom.

Svenska Dagbladet rapporterade först om donationen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!