Det kan vara lockande att beställa varor över internet, men se upp för de dolda avgifterna. Foto: ColourboxDet kan vara lockande att beställa varor över internet, men se upp för de dolda avgifterna. Foto: Colourbox
Det kan vara lockande att beställa varor över internet, men se upp för de dolda avgifterna.  Foto: Colourbox
Flera produkter blir nämligen betydligt dyrare när de beställs från länder utanför EU. Foto: ColourboxFlera produkter blir nämligen betydligt dyrare när de beställs från länder utanför EU. Foto: Colourbox
Flera produkter blir nämligen betydligt dyrare när de beställs från länder utanför EU.  Foto: Colourbox
Det är tullavgifterna som ställer till det när du beställer bland annat kläder och mobilskal. Foto: Ponsulak / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTODet är tullavgifterna som ställer till det när du beställer bland annat kläder och mobilskal. Foto: Ponsulak / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
Det är tullavgifterna som ställer till det när du beställer bland annat kläder och mobilskal. Foto: Ponsulak / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Dolda avgifter vid nätköp utanför EU

Publicerad

Du är bara några klick från världens alla nätbutiker.

Men håll koll på alla avgifter när du beställer saker utanför EU – som frakt, skatt, tull och extra avgifter.

– Många glömmer bort de här avgifterna, säger Mats Renerius, informatör på Tullverket.

Nätköp från länder utanför EU kan bli betydligt dyrare än det först ser ut som.

Glöm inte att du alltid behöver betala moms, oavsett värdet på din vara. Momsen är normalt på 25 procent men är 12 procent på livsmedel och 6 procent på böcker.

– Ditt köp blir lätt dyrare än vad du kanske hade tänkt. Har du köpt något för 200 kronor, så är det kanske 200 kronor i frakt och 100 kronor i inrikesfrakt och helt plötsligt är det 500 kronor du ska betala moms på, säger Mats Renerius från Tullverket.

Tullavgift och fraktavgift

Om det sammanlagda värdet på de varor du beställt utanför EU är över 1 500 kronor behöver du även betala tull. Ta reda på hur stor tullavgift du kan vänta. Avgiften varierar från 0 till 20 procent beroende på varan. Tullverket har en avgiftsguide där du kan räkna ut avgiften.

– Kläder har exempelvis en tullavgift på 12 procent, tv-apparater 14 procent medan dator och mobiltelefon har 0 procent i tull, säger Mats Renerius.

Förutom tull, moms och eventuellt andra skatter behöver du även betala fraktbolagens administrationsavgift eftersom de vanligen gör tulldeklarationen. Du betalar samtliga avgifter i samband med att du hämtar ut ditt paket.

– Många konsumenter vet om att det tillkommer kostnader men så chansar man lite grann. Det är viktigt att du tänker på att det kan tillkomma tull, moms och extra avgifter som fraktbolagen tar ut, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord.

Fri rörlighet i EU

Köper du av en privatperson för under 300 kronor utanför EU slipper du både tull och moms.

– Men det gäller då att det är en privatperson som inte håller på med kommersiell försäljning, säger Mats Renerius.

Om du beställer varor från länder inom EU tillkommer ingen tullavgift eftersom det är fri rörlighet för varor och tjänster inom EU.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen