”Man försöker få dig att uppge sina personnummer och inloggningar för att kunna ta över ditt bank-ID och äga dig”, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.”Man försöker få dig att uppge sina personnummer och inloggningar för att kunna ta över ditt bank-ID och äga dig”, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.
”Man försöker få dig att uppge sina personnummer och inloggningar för att kunna ta över ditt bank-ID och äga dig”, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.
Detta sms kommer polisen att gå ut med en nationell varning för.Detta sms kommer polisen att gå ut med en nationell varning för.
Detta sms kommer polisen att gå ut med en nationell varning för.
Sajten har under måndagsförmiddagen stängs ned. Foto: LäsarbildSajten har under måndagsförmiddagen stängs ned. Foto: Läsarbild
Sajten har under måndagsförmiddagen stängs ned. Foto: Läsarbild

Ditt bank-ID kapas via bluff-sms till telefonen

Publicerad

Bedragare försöker komma över ditt bank-ID genom  att skicka bluffmeddelanden till din mobiltelefon. 

Polisen går nu ut med en nationell varning.  

– Man försöker få dig att uppge dina personnummer och inloggningar för att kunna ta över ditt bank-ID och äga dig, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.

Dina pengar har tidigare berättat om bedragarnas olika metoder för att kapa ditt bank-ID och tömma dina konton. Det kan exempelvis vara via en falsk sida på Facebook, som utger sig för att tillhöra Skatteverket, som uppmanar dig att logga in på ditt bank-ID. 

Även Microsoftbedragarna, som spårats till Indien, har nu börjat med bank-id-kapning

Och under måndagsförmiddagen har det skickats ut meddelanden till människors mobiltelefoner med en länk som leder till en bluffsida. 

Inte samma taktik som Somalia-samtal

Upplägget skiljer sig från vågen av bluffsamtal med landsnummer från Somalia och Seychellerna som har rapporterats de senaste dygnen. 

Polisen förbereder en nationell varning.

– Vi kommer gå ut med en varning för detta på Facebook. Det här är en phishing-attack som startade vid 17.30 under söndagen, säger Jan Olsson.

 

LÄS MER: Tio frågor och svar om mobilt bank-ID

 

Hans konkreta råd för att att undvika att bli drabbad:

– Uppge aldrig personnummer, bank-ID-uppgifter eller kontouppgifter för att du får ett sms där det står att du ska göra det.

Numret går till San Marino

I meddelandet står det "Verifiera din identitet" och en förkortad bit.ly-länk är bifogad. 

– Jag fick ett sms nu på morgonen och blev lite nyfiken. Så jag kollade upp landsnumret och såg att det går till San Marino, säger en person i Skåne som fått meddelandet. 

San Marino är en republik som är belägen i Sydeuropa och omsluts av Italien. 

 

LÄS MER: Bedrägerierna mot mobilt bank-ID ökar

 

Personen prövade sedan att slå in länken som fanns med i meddelandet. 

– Då kom jag till en falsk bank-ID-sida. De hade snott loggan från bank-ID men uppe i hörnet så fanns  en ruta där man kunde välja land, och bank-ID har ju ingen nationell identifiering, säger personen, som uppger att fejksidan var "ganska skickligt" gjord. 

– Jag blev mest nyfiken eftersom jag förstod att det här var bluff från första början. 

Sidan har blockats för nätfiske

Under måndagsförmiddagen har sidan blockerats och det kommer upp ett meddelande om att sidan har rapporterats för nätfiske, "phishing". 

 

LÄS MER: Mobilt bank–ID – större krav på att ha rätt telefon

 

Bedragarna har flera metoder i verktygslådan. I en mer komplicerad variant hackar bedragarna först ett Facebook-konto. Sedan kontaktar de vänner till personen som blivit hackad och ber dem om uppgifter till deras bank-ID.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen