Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Disneys varning innan klassiska filmerna

Foto: PRO SHOTS PHOTO AGENCY / PRO SHOTS/SIPA USA SIPA USA

Nyligen lanserades streamingtjänsten Disney Plus i USA.

Användare har nu upptäckt att Disney har infört varningar innan en del av de äldre filmerna då en del innehåller rasistiska karikatyrer, skriver Washington Post.

Klassiker som ”Dumbo”, ”Peter Pan” och ”Lady och Lufsen” finns alla tillgängliga på den nya streamingtjänsten Disney Plus, som nyligen lanserades i USA, Kanada och Nederländerna.

Men innan filmerna börjar visas en varning om att de visas som original och kan därför ”innehålla föråldrade kulturella föreställningar”.

Beslutet att visa meddelandet innan flera av de klassiska filmerna har hyllats av de som menar att Disney har ett ansvar och en skyldighet att göra det. 

Samtidigt har beslutet kritiserats av de som menar att formuleringen är avvisande.

”Känns som ett första steg”

Experter menar att de blandade reaktionerna beror på att Disney precis har börjat ta ansvar för de problematiska framställningarna som förekommer i vissa av de äldre, tecknade filmerna.

– Det känns verkligen som ett första steg. Jag tror att de skulle kunna vara mycket mer kraftfulla, inte bara i vad de säger, men också i deras agerande, säger Michael Baran på konsultföretaget InQUEST till Washington Post.

Shilpa Davé, professor i mediestudier vid University of Virginia, menar att Disney Plus varningar om att vissa filmer är ”föråldrade” är ett opolitisk och passivt sätt att erkänna samhällets kulturella dialog om rasism om mångfald.

– De belyser faktumet att ”ja, det här är det företag vi brukade vara, men nu rör vi oss i en ny riktning”, säger Davé till Washington Post.

Vill att de ska vara tydligare

Samtidigt kritiseras Disney för att inte vara tydliga med vad de varnar för innan filmerna och jämförs med varningar som Warner Bros. Entertainment visar innan deras tecknade filmer ”Looney Tunes”.

Michael Baran menar att han önskar att Disney i framtiden använder sig av ett tydligare språk för att uppmärksamma att en film innehåller partiska skildringar av en viss grupp människor och uppmanar de som tittar på filmen att prata om dem.

”Frost”-skådespelaren vill göra karaktären lesbisk

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!