Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Disneys nya partner: kinesiska jätten Alibaba

Alibabas grundare Jack Ma träffade statsminister Stefan Löfven under ett Kinabesök i juni förra året. Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Disney bröt med Netflix förra året och nu har man hittat en kinesiska streamingpartner i Alibaba. Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN

Underhållningsjätten Disney ratade Netflix och blir nu partner med kinesiska företagsjätten Alibaba. 

Genom avtalet kommer kinesiska Disneyälskare kunna se filmer som Pirates of the Carribean, Mulan och Frozen, genom en streamingtjänst. 

Alibaba vill inte kommentera prislappen, rapporterar Financial Times. 

I augusti förra året bröt Disney med streamingsjätten Netflix under uppmärksammade former. 

Disney berättade då att de har för avsikt att skapa en egen streamingstjänst som ska lanseras 2019. Efter uppbrottet så sjönk bolagens aktier på börsen. 

LÄS MER: Disneys sena julklapp till personalen: 1,4 miljarder

Efter e-handeln – nu vill Alibaba bli störst på streaming

Under måndagen så berättar Financial Times att Disney, genom sitt dotterbolag Buena Vista International, har slutit ett avtal med Alibaba. 

Alibaba har byggt upp en gigantisk plattform genom att bli världens största e-handelsbolag och har därefter börjar bredda sitt utbud till onlinestreaming. 

Grundaren, Jack Ma, är 15 rikast i världen enligt Bloombergs miljardärindex. 

– Jag har varit i Sverige några gånger och jag är väldigt rörd och inspirerad av de innovationer som Sverige har, Nobelpriset är i sig själv en stor innovation. Och hela världen har haft nytta av uppfinningar som säkerhetsbälten och mjölkpaket, sa Jack Ma när statsminister Stefan Löfven besökte honom i Kina i juni förra året.  

LÄS MER: Löfvens möte med Asiens rikaste man

Slutade illa förra gången Disney och Alibaba samarbetade

Förutom att kunna se en rad storfilmer så innebär avtalet att Disneyfans i Kina kommer att kunna se över 1000 avsnitt av Disneyproducerade serier på streamingplattformen Youku, som drivs av Alibaba. 

Alibaba har inte velat kommentera prislappen för samarbetet, enligt Financial Times. 

Det är dock inte första gången de två jättarna samarbetar. Förra gången slutade det i förskräckelse när Disneys onlinetjänst Disneylife, som drevs av Alibaba på licens, släcktes ner 2016. 

Detta efter att Kina förbjudit utländska företag att publicera innehåll online i landet. Alibaba påstod vid tiden att tjänstens stängdes ner på grund av en "systemuppgradering". 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!