Alibabas grundare Jack Ma träffade statsminister Stefan Löfven under ett Kinabesök i juni förra året. Foto: THOMAS ENGSTRÖMAlibabas grundare Jack Ma träffade statsminister Stefan Löfven under ett Kinabesök i juni förra året. Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Alibabas grundare Jack Ma träffade statsminister Stefan Löfven under ett Kinabesök i juni förra året.  Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Disney bröt med Netflix förra året och nu har man hittat en kinesiska streamingpartner i Alibaba. Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅNDisney bröt med Netflix förra året och nu har man hittat en kinesiska streamingpartner i Alibaba. Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN
Disney bröt med Netflix förra året och nu har man hittat en kinesiska streamingpartner i Alibaba.  Foto: FRANCOIS MORI / AP TT NYHETSBYRÅN

Disneys nya partner: kinesiska jätten Alibaba

Publicerad

Underhållningsjätten Disney ratade Netflix och blir nu partner med kinesiska företagsjätten Alibaba. 

Genom avtalet kommer kinesiska Disneyälskare kunna se filmer som Pirates of the Carribean, Mulan och Frozen, genom en streamingtjänst. 

Alibaba vill inte kommentera prislappen, rapporterar Financial Times. 

I augusti förra året bröt Disney med streamingsjätten Netflix under uppmärksammade former. 

Disney berättade då att de har för avsikt att skapa en egen streamingstjänst som ska lanseras 2019. Efter uppbrottet så sjönk bolagens aktier på börsen. 

LÄS MER: Disneys sena julklapp till personalen: 1,4 miljarder

Efter e-handeln – nu vill Alibaba bli störst på streaming

Under måndagen så berättar Financial Times att Disney, genom sitt dotterbolag Buena Vista International, har slutit ett avtal med Alibaba. 

Alibaba har byggt upp en gigantisk plattform genom att bli världens största e-handelsbolag och har därefter börjar bredda sitt utbud till onlinestreaming. 

Grundaren, Jack Ma, är 15 rikast i världen enligt Bloombergs miljardärindex. 

– Jag har varit i Sverige några gånger och jag är väldigt rörd och inspirerad av de innovationer som Sverige har, Nobelpriset är i sig själv en stor innovation. Och hela världen har haft nytta av uppfinningar som säkerhetsbälten och mjölkpaket, sa Jack Ma när statsminister Stefan Löfven besökte honom i Kina i juni förra året.  

LÄS MER: Löfvens möte med Asiens rikaste man

Slutade illa förra gången Disney och Alibaba samarbetade

Förutom att kunna se en rad storfilmer så innebär avtalet att Disneyfans i Kina kommer att kunna se över 1000 avsnitt av Disneyproducerade serier på streamingplattformen Youku, som drivs av Alibaba. 

Alibaba har inte velat kommentera prislappen för samarbetet, enligt Financial Times. 

Det är dock inte första gången de två jättarna samarbetar. Förra gången slutade det i förskräckelse när Disneys onlinetjänst Disneylife, som drevs av Alibaba på licens, släcktes ner 2016. 

Detta efter att Kina förbjudit utländska företag att publicera innehåll online i landet. Alibaba påstod vid tiden att tjänstens stängdes ner på grund av en "systemuppgradering". 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen