Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Direktören körde för fort – lyxbilen togs av Kronofogden

Direktören stoppad av trafikpolisens mc-förare. Mannen fick se lyxbilen, en Ferrari 458 Coupé tas av Kronofogden för att reglera skatteskulder. Mannen körde 31 kilometer för fort och blir även av med körkortet i två månader.
Foto: POLISEN / POLISEN/Vägbrottsgruppen
En bilbärgare beställdes för att frakta bort den beslagtagna miljonbilen, en Ferrari 458 Coupé.
Foto: KRONOFOGDEN

Han kom glidande i den svarta Ferrarin och tryckte något för hårt på gaspedalen. 

För den 35-årige direktören blev det Sveriges dyraste fortkörning.

Kronofogden la nämligen beslag på bilen som värderas till 1,3 miljoner kronor.

Dessutom tog polisen mannens körkort.

– Det är min flickväns bil, säger direktören.

Mannen, som är framgångsrik i sin bransch, driver tillverkning utomlands. I Sverige är hans flickvän registrerad som vd för det svenska företaget och hon står som ägare för lyxbilen, en Ferrari 458 Coupé  värderad till 1,3 miljoner kronor.

Bilen är definitivt inget vanligt Svensson-fordon som rullar ute på vägarna.

– En klassisk V8:a från Ferrari med den tidstypisk design för perioden runt 2010. Byggdes och såldes 2010–2015. Med 562 hästkrafter är det här en potent sportbil som ändå tack vare sin dubbelkopplingslåda är körbar i vardagstrafik, säger Expressens motorreporter Jan-Erik Berggren.

Bilen är ett riktigt fartvidunder.

– Prestandan med 0–100 km/tim på strax över tre sekunder är värd respekt och 458 kan matcha flera av Ferraris lite mer ikoniska modeller. Hemligheten är en mycket bra design med lågt luftmotstånd, säger Jan-Erik Berggren. Och tillägger:

– En Ferrari 458 är en säker investering även om det kanske inte är den allra mest iögonfallande modellen.

Förgäves försökt driva in skatteskulderna

Skatteverket har förgäves försökt få in skatter som den 35-årige direktören är skyldig staten. Drygt 200 000 kronor är redan preskriberade och kan därmed inte drivas in längre.

Att han lyckades klara sig undan att betala in resten av skatteskulderna tycks nu dock ha gått mot ett slut.

Direktörens argument att han bara var ute på en biltur med flickvännens bil har inte köpts av myndigheterna som varit på aktiv jakt efter tillgångar för att säkra resterade summor i hans skatteskulder.

Mannen har haft flera kontroverser med Skatteverket i olika ärenden. Han har idag aktiva skatteskulder på 292 443 kronor. Det är skulder, som på grund av uteblivna betalningar, har blivit överförda till Kronofogdens utlandsteam för indrivning. 

Mannen skriven utomlands

Direktören är sedan flera år skriven utomlands och det var ingen som på allvar hade räknat med att det skulle gå att hitta några penningspår efter honom.

Men så kom måndagen den 13 juni och mannens ”möte” med vägbrottsgruppen inom Trafikpolisen i Stockholm.

Körde 31 kilometer för fort

Mannen registrerades för 111 kilometer i timmen på en 80-sträcka.

En mc-patrull beordrades att köra ikapp den svarta Ferrarin och snart blev det också stopp. Mannen körde in till vägkanten.

Stoppad av trafikpolisen för fortkörning. Sedan tog Kronofogden lyxbilen för obetalade skatteskulder.
Foto: POLISEN
Ferrarin är värderad till 1,3 miljoner kronor.
Foto: KRONOFOGDEN

När Expressen pratar med direktören en vecka efter fortkörning påstår han först att han inte kört för fort. Men ändrar sig efter några sekunder.

- Varför ska jag behöva berätta det här för dig. Du är inte någon myndighet.

Mannen berättar sedan målande hur han körde E4 söderut och i höjd med avfarten mot Skärholmen i södra Stockholm där det plötsligt dök upp en MC-polis med blåljus och sirener.

– Jag körde i samma flöde som övriga trafikanter och det rörde sig inte om någon omkörning. Och jag körde inte extremt.

Misstänkt för penningtvätt

Men det slutade med att mannen blev gripen misstänkt för penningtvätt, han fördes till Södertörns polisstation innan han så småningom blev släppt. Men utan miljonbilen. Den togs i utmätning efter beslut av Kronofogden. 

Ingripandet från Kronofogden var en direkt följd av att mannen hade tre aktiva skatteskulder som han inte betalt och hamnat hos Kronofogden för indrivning.

De tre skulderna:

160 742 kronor.

129 040 kronor.

2 260 kronor.

Flickvännen ”förkrossad”

Först togs Ferrarin i beslag av polisen, sedan överfördes ärendet till Kronofogden.

Lyxbilen, en Ferrari 458 Coupé värderad till 1,3 miljoner, forslades bort sedan den tagits av Kronofogden för obetalade skatteskulder.
Foto: KRONOFOGDEN
Foto: KRONOFOGDEN

Kronofogden tog bilen efter din fortkörning.

– Det är min flickväns bil. Hon driver ett framgångsrikt företag och betalar jättemycket moms till staten. Och nu har de beslagtagit hennes bil. Det hela är fortfarande mycket omskakande. Det var fruktansvärt, säger mannen och tillägger att flickvännen är ”förkrossad”.

Men myndigheterna tror att det är din bil och att hon är bulvan för dig?

– Ja, de tror det. Men det är verkligen inte så.

Varför har du inte betalt skatteskulderna?

– Jo, jag hade tänkt gör det, faktiskt.

Mannen säger att han inte gillar myndigheter och i ett ärende med Skatteverket har han hävdat att handläggarna har fabricerat uppgifter.

Ska betala skatteskulderna

Men efter att lyxbilen hamnat bakom lås hos Kronofogden låter han lite lågmäld och säger att han nu ska betala skatteskulden 

- Andra i min närhet ska inte behöva lida på grund av mig. Därför ska jag betala in pengarna.  

När ska du betala in pengarna?

– Den här veckan.

Flera gånger under samtalet förnekar direktören att flickvänner står som bulvan på kontraktet på bilen och att det är hon som äger miljonbilen. Han antyder också att flickvännen har en i samhället betydelsefull släkting.

Från Kronofogdens beslut om lyxbilen som tagit som utmätning för flera skatteskulder.

Även om direktören betalar sina skattskulder och flickvännen får lyxbilen åter lär det dock dröja innan han själv kan sätta sig bakom ratten på fordonet. Eftersom han körde mer än 30 kilometer för fort dras körkortet i två månader.

Den beslagtagna lyxbilen värderas till 1,3 miljoner och står nu i Kronofogdens garage. Där blir den kvar tills direktörens skatteskuld är betald.
Foto: KRONOFOGDEN

Det fanns tidigare mer än en halv miljon i skatteskulder som mannen inte betalt. Men 200 000 kronor är preskriberade och därmed avskrivna.

– Vi driver inte in dessa skulder, säger kronoinspektör Kristin Gülich, hos Kronofogdemyndighetens specialverkställighet Öst.

Vad händer då med Ferrarin?

– Om skulderna inte regleras kommer den att säljas, säger Kristin Gülich.

Men direktören bedyrar att han ska reglera skatteskulderna den här veckan.

– Det här var som en väckarklocka för mig, säger han.