”Din man kan inte tvinga dig att skriva på äktenskapsförord”

Foto: M-magasin
Birgitta Piper är ekonomijournalist på tidningen M-magasin. Här svarar hon på en fråga om äktenskapsförord från en kvinnlig läsare.

Premium: De har varit gifta i fyra år. Hon har omskolat sig, han har jobbat och tjänar bra, och har lagt undan sparpengar till sig själv. Hon har inga pengar kvar efter studierna, men har gott hopp om att börja jobba nu när utbildningen är klar. Samtidigt har mannen blivit erbjuden att köpa aktier i företaget han är anställd vid.

Då vill han att kvinnan skriver på ett äktenskapsförord.

”Det känns som det är en rik och en fattig som delar liv, och att det bara blir värre när han 'öronmärker' sina sparpengar”, skriver kvinnan i ett brev till ekonomijournalisten Birgitta Piper.

Här kan du läsa hela hennes fråga, och Birgittas svar om vad som gäller i ett äktenskap.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i två veckor

Läs alla artiklar gratis i två veckor, därefter är priset 79 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid. Nyhet! Nu ingår även alla artiklar på amelia.se i din prenumeration.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Riksdagsprofilernas okända ersättningar

Premium: De lämnade politiken och lever på inkomstgaranti • ”Ingen ville ha en”

Så sänker du ditt höga blodtryck utan medicin

Premium: Professorn: ”Det är det viktigaste” • Farorna för stroke och hjärtinfarkt

”Televinken”: ”Jag fick inte betalt på tiotals år”

Premium: Kände sig motarbetade – pengabakslaget • Därför försvann populära duon