Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Detta ska Skatteverket granska extra noga i år

Har du koll på avdragen för rut och rot? I år kommer uppgifterna att hårdgranskas av Skatteverket. Foto: Ivan Arvsäter
Att använda rutavdrag för städhjälp har blivit allt vanligare. Foto: Leif Gustafsson
Handeln med nätdroger granskas speciellt.

Skatteverket avslöjar nu vad man ska granska i årets deklarationer.

Rot och rutavdragen ska specialgranskas.

Men fokus ligger också på transaktioner via internet.

Handeln med cannabisfrön, sexuella tjänster och uthyrning av lägenheter blir prioriterade områden, uppger SVT Nyheter.

Enligt SVT handlar om traditionella tjänster inom delningsekonomi, som till exempel bostadsuthyrning via Airbnb och taxi via den nu nedlagda appen Uberpop.

Skatteverkets granskare har upptäckt att många inte deklarerar hyresinkomster över den skattefria gränsen på 40 000 kronor per år. En hel del av dessa personer kommer bli föremål för granskning om de inte har upp den beskattningsbara inkomsten i sin deklaration.

 

LÄS MER: Så får du tillbaka pengar redan till påsk

 

Årets specialgranskning omfattar även rot och rut–avdragen och där man nu utökar kontrollerna genom att granska personer som ägnar sig åt bostadsspekulation och gör rotavdrag för renoveringar trots att de inte bor i den aktuella bostaden.

Så ska Skatteverket slå till

Insatserna inom detta område gäller bland annat:

• Flyttjänster som omfattas av rutavdrag sedan 1 augusti 2016.

• Takarbeten som omfattas av rot. Kontroll så att inte svart arbetskraft används.

• Kontroll av rotavdrag då personer köper bostadsrätter och renoverar men aldrig flyttar in. Regelverket säger att du bara får göra avdrag om du bor på adressen.

Stickprovskontroller används

Skatteverkets stickprovskontroller tyder på ett omfattande fusk när det gäller människor som gör bostadskarriär och gör helaktiga rotavdrag.

Men Skatteverket – som har långtgående befogenheter vid kontroller inom skatteområdet – ska i år även granska e-handeln på den mer skumma delen av internet på Darknet/Darkweb.

 

LÄS MER: Viktiga datum för din deklaration 2017

 

Rebecca Filis är verksamhetsutvecklare på Skatteverket säger att man i samarbete med bland annat polisen, Läkemedelsverket och tullen kommit fram till vad som kan beskattas och inte.

– Rent olagliga saker som kokain eller vapen går inte att beskatta. Men på darknet är det mycket försäljningar av receptbelagda mediciner. Både förfalskade och äkta och där kan vi kräva skatt på försäljningen, så det kommer vi att titta extra på, säger Rebecca Filis till SVT Nyheter.

Kollar narkotiska preparat extra

Skatteverket har också bestämt att det går att beskatta narkotiska preparat som inte klassats som narkotika.

– Ett exempel är cannabisfrön eller lyxfågelfrön som de ofta kallas på nätet. De är inte olagliga att sälja utan det är när du driver upp plantan som det blir olagligt, säger Rebecca Filis till SVT Nyheter.

 

LÄS MER: Se upp för bluffmejlen när du ska deklarera

 

Även sexuella tjänster som inte är olagliga kan beskattas.

– Det finns många marknadsplatser där personer säljer poseringar med till exempel webbkamera. De gör inget olagligt men det är en inkomst som ska beskattas säger Rebecca Filis till SVT Nyheter.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!