Har du koll på avdragen för rut och rot? I år kommer uppgifterna att hårdgranskas av Skatteverket. Foto: Ivan ArvsäterHar du koll på avdragen för rut och rot? I år kommer uppgifterna att hårdgranskas av Skatteverket. Foto: Ivan Arvsäter
Har du koll på avdragen för rut och rot? I år kommer uppgifterna att hårdgranskas av Skatteverket. Foto: Ivan Arvsäter
Att använda rutavdrag för städhjälp har blivit allt vanligare. Foto: Leif GustafssonAtt använda rutavdrag för städhjälp har blivit allt vanligare. Foto: Leif Gustafsson
Att använda rutavdrag för städhjälp har blivit allt vanligare. Foto: Leif Gustafsson
Handeln med nätdroger granskas speciellt.Handeln med nätdroger granskas speciellt.
Handeln med nätdroger granskas speciellt.

Detta ska Skatteverket granska extra noga i år

Publicerad

Skatteverket avslöjar nu vad man ska granska i årets deklarationer.

Rot och rutavdragen ska specialgranskas.

Men fokus ligger också på transaktioner via internet.

Handeln med cannabisfrön, sexuella tjänster och uthyrning av lägenheter blir prioriterade områden, uppger SVT Nyheter.

Enligt SVT handlar om traditionella tjänster inom delningsekonomi, som till exempel bostadsuthyrning via Airbnb och taxi via den nu nedlagda appen Uberpop.

Skatteverkets granskare har upptäckt att många inte deklarerar hyresinkomster över den skattefria gränsen på 40 000 kronor per år. En hel del av dessa personer kommer bli föremål för granskning om de inte har upp den beskattningsbara inkomsten i sin deklaration.

 

LÄS MER: Så får du tillbaka pengar redan till påsk

 

Årets specialgranskning omfattar även rot och rut–avdragen och där man nu utökar kontrollerna genom att granska personer som ägnar sig åt bostadsspekulation och gör rotavdrag för renoveringar trots att de inte bor i den aktuella bostaden.

Så ska Skatteverket slå till

Insatserna inom detta område gäller bland annat:

• Flyttjänster som omfattas av rutavdrag sedan 1 augusti 2016.

• Takarbeten som omfattas av rot. Kontroll så att inte svart arbetskraft används.

• Kontroll av rotavdrag då personer köper bostadsrätter och renoverar men aldrig flyttar in. Regelverket säger att du bara får göra avdrag om du bor på adressen.

Stickprovskontroller används

Skatteverkets stickprovskontroller tyder på ett omfattande fusk när det gäller människor som gör bostadskarriär och gör helaktiga rotavdrag.

Men Skatteverket – som har långtgående befogenheter vid kontroller inom skatteområdet – ska i år även granska e-handeln på den mer skumma delen av internet på Darknet/Darkweb.

 

LÄS MER: Viktiga datum för din deklaration 2017

 

Rebecca Filis är verksamhetsutvecklare på Skatteverket säger att man i samarbete med bland annat polisen, Läkemedelsverket och tullen kommit fram till vad som kan beskattas och inte.

– Rent olagliga saker som kokain eller vapen går inte att beskatta. Men på darknet är det mycket försäljningar av receptbelagda mediciner. Både förfalskade och äkta och där kan vi kräva skatt på försäljningen, så det kommer vi att titta extra på, säger Rebecca Filis till SVT Nyheter.

Kollar narkotiska preparat extra

Skatteverket har också bestämt att det går att beskatta narkotiska preparat som inte klassats som narkotika.

– Ett exempel är cannabisfrön eller lyxfågelfrön som de ofta kallas på nätet. De är inte olagliga att sälja utan det är när du driver upp plantan som det blir olagligt, säger Rebecca Filis till SVT Nyheter.

 

LÄS MER: Se upp för bluffmejlen när du ska deklarera

 

Även sexuella tjänster som inte är olagliga kan beskattas.

– Det finns många marknadsplatser där personer säljer poseringar med till exempel webbkamera. De gör inget olagligt men det är en inkomst som ska beskattas säger Rebecca Filis till SVT Nyheter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen