Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detta gäller för de nya sedlarna och mynten

Här är alla information du behöver veta om de nya sedlarna.

Nu börjar de nya sedlarna och mynten att gälla.

Alla mynt och sedlar utom tiokronan byts ut i det största pengabytet i Sveriges historia.

– Vi vill uppgradera säkerheten så att förtroendet för sedlar ska fortsätta vara högt, säger Susanne Meyer Söderlind, på Riksbanken.

Den första oktober 2015 introduceras 200-lappen och de nya 20-, 50-, och 1000-kronorssedlarna. Sedan lanseras de nya 100- och 500-kronorssedlarna tillsammans med 1-, 2- och 5-kronor i oktober 2016.

I dag finns det ungefär 78 miljarder kronor i kontanter. Riksbanken tror att det i framtiden kommer att bli behövas mindre kontanter, men vill inte spekulera i någon summa.

Alla mynt och sedlar, förutom tiokronan, kommer att bytas ut. Aldrig tidigare i svensk historia har så många sedlar och mynt bytts ut samtidigt.

Därför byts de ut

De sedlar vi har i dag är i grunden 30 år gamla. Säkerhet är den främsta anledningen till varför sedelbytet sker.

– Vi vill uppgradera säkerheten så att förtroendet för sedlar ska fortsätta vara högt. De nya mynten kommer att bli lättare och fria från nickel, säger Susanne Meyer Söderlind, på Riksbanken.

Stöd till synskadade

Riksbanken har skapat appen ”Kolla pengarna”, där information om sedelbytet finns. Appen fungerar även som stöd för synskadade – med appens hjälp går det att scanna in en sedel och få valören uppläst.

De nya pengarna kommer att bit för bit dyka upp i affärer och på banker. 200-lapparna kommer till en början bara finnas att ta ut i vissa bankomater, men kommer successivt att spridas till fler och 2016 kommer de att finnas överallt.

Då går de gamla sedlarna ut

De gamla sedlarna och kronorna blir så småningom ogiltiga, men inte förrän nästa år. Den 30 juni 2016 blir gamla 20-, 50- och 1000-kronorssedlar ogiltiga och ett år senare, den 30 juni 2017, går de gamla 100- och 500-kronorssedlarna tillsammans med 1-, och 5-kronorna inte längre att använda.

Så kollar du att pengarna är äkta

Susanne Meyer Söderlind berättar om de två säkerhetsdetaljerna som är lättast att själv kolla upp.

– Alla nya sedlar har en färgskiftande bild i det högra hörnet, som ändrar färg från guld till grönt om man vickar på sedeln. Symbolen hänger ihop med personen på bilden - Astrid Lindgrens symbol är till exempel en bok, säger hon.

En annan detalj att lägga märke till för att undvika att bli lurad i samband med pengabytet är det så kallade säkerhetsbandet på sedlarna.

– På sedlar som är värda 100 kronor och uppåt finns det ett band med tre fönster och när man vickar på sedeln så skiftar det från att stå "kr" till att bli en kungakrona, säger Susanne Meyer Söderlind.

Här kan du lämna in gamla pengar

Rekommendationen är att så långt det går handla med kontanterna eller sätta in dem på en bank innan de blir ogiltiga. Men det går att lösa in redan ogiltiga sedlar hos Riksbanken - så länge det inte finns misstanke om att sedlarna har koppling till något brott. Vid en sådan inlösning tar Riksbanken en administratörsavgift på hundra kronor. Du skickar dina sedlar tillsammans med en ifylld blankett till Riksbanken.

Så stor blir kostnaden

Pengabytet kommer att kosta cirka 150 miljoner kronor, enligt Riksbankens beräkningar. För branschorganisationen Svensk Handel beräknas notan bli omkring en miljard kronor.


LÄS OCKSÅ: Så undviker du att bli lurad vid sedelbytet

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!